Jaanson oma viiendale olümpiale

Jaansonil avaneb Ateenas võimalus võistelda oma viiendatel olümpiamängudel. Otsa tegi lahti 8. koht Soulis 1988, viimati Sydneys tuli kuues plats. Parima koha, viienda tõi aasta 1992 Barcelonas. 1990 pärjati Jaanson Tasmaanias maailmameistriks.

“Jaanson sõitis täiesti A–finaali tasemel. Poolfinaali aegu siin spetsialistide seas kõlanud arvamus, et Jüri tundis teda edestanud Vaclav Chalupa ees väikest aukartust, osutus vist tõeks,” ütles sõudekoondise peatreener Jaan Tults.

Peagi 38–aastaseks saav Jaanson suutis ülikogenud mehena leida õige mineku just õigeks hetkeks. Sõudeliit sokutas ta suve alguses Igor Kuzminiga kahepaati, katsetused olid edutud. Kaaluti ka neljapaadi varianti, ühelisest oldi valmis loobuma.

Poolteist kuud tagasi mõtles Jaanson korraks tippspordist lahkumiselegi, kuid läks siis tuttava treeneri Igor Grinko käe alla USA-sse harjutama. End kehaliselt vormi timminud mees vajas tehnika ja eneseusu leidmist ning nagu tulemusest näha, leidis ta kaugel maal need.

Sõudeliit tegi õigesti, et lubas Jaansoni MM-ile katsevõistlust läbimata. Vaevalt keegi teine Eestile ühepaadil olümpiakoha tuua suutnuks. Ning lisaks jäi neljane lõhkumata ja sündis üllatustulemuseni jõudnud kahene.

Tõnu Endrekson, Leonid Gulov, Andrei Šilin ja Silver Sonntak kordasid kahe eelmise MM-i seitsmendat kohta (mullu asendas vigastatud Gulovit Igor Kuzmin). MK–sarjas on korduvalt jõutud A–finaali, loodetavasti jõuab suurvõistlusel selle saavutuse kord kätte Ateenas.

Eile ei jätnud Pärnu ja Narva noormeeste sümbioos midagi juhuse hooleks. Stardist saadi esimesena minema, vahepeal krutiti edu kolme sekundini ning võit võeti kindlalt ajaga 5.48. Selleski minekus oli A–finaali hõngu.

“Kartsin neljase pärast kõige rohkem. Nad polnud end siin veel õieti liikuma saanud. Õnneks nüüd said,” lausus Tults kergendatult.

Kaardipakist tõmmati jokker

Kahepaat Igor Kuzmin-Andrei Jämsa pandi kokku alles mõne nädala eest, pärast Eesti meistrivõistlusi. Mõlemad mehed edestasid seal ·ilinit, nende ühte paati istutamisega tõmmati kaardipakist jokker. Esimene MM–start tõi kohe üheksanda koha, eilses sõidus jäädi alla vaid Ungarile ja Kuubale.

“Ettevalmistus ja treeningumahud on kõigil olnud suured. Olnuks ebaõiglane, kui see poleks tulemusteks realiseerunud,” võttis Tults kõigi kolme paadi MM-i kokku.

Sõudjad teenisid olümpiakohad Eestile, mitte endale nimeliselt. Tults ei välista, et kõik seitse istuvad täpselt samades paatides ka aasta pärast Ateenas, kuid päris rahulikku elu meestele ei luba.

“Nii teravaks me asja ei aja nagu eelmise olümpia eel, kui Pärnu ja Narva kahepaat lõputult omavahel rebisid.

Kuid pinge on kadunud, proovime igasuguseid variante, jälgime talvisel perioodil meeste üldkehalist seisundit ja teeme kontrollteste ühepaadil. Koondiseuksele koputab mõnigi noorem mees. Kindel peaks olema vaid see, et ühepaati istub olümpial Jaanson,” arvab Tults.

Peatreener tahab tuleval aastal saata olümpia kvalifikatsiooniregattidele ka mõne perspektiivika üksikaerupaadi.