Meesteklassi heitlust asus juhtima pärissõudmise eksmaailmameister Jüri Jaanson. Poolel distantsil oli ta Geigerist paar sekundikümnendikku ees, siis lükkas mullu Bostonis ergomeetri maailmameistriks kroonitud Soome atleet gaasi põhja ja teenis pärast Jaansoni pikka ägedat vastupanu "rajarekordi" ületamise eest 1000kroonilise preemia.

"Väga tugev mees," vangutas Jaanson pead ja õnnitles ausa kaotajana soomlast. "Suurepärane tulemus, kõige paremat sulle!" "Tunnen nüüd, et olen uueks MMiks valmis," rõõmustas Geiger nii võidu kui tulemuse 2.45,0 üle. "Eelsõitude ajal tundus, et saalis pole rekordi ründamiseks piisavalt õhku, kuid finaalideks polnud häda midagi."

Jaansoni isikliku rekordi 2.47,3 sünnile - senine võrdus 2.48,9ga - võis kaasa aidata konkurents Geigeriga, kuigi meie sportlane ise seda ei kinnitanud. "Ma ei ajanud end selleks võistluseks spetsiaalselt vormi, Tallinna-võistlus oli pigem kehalise seisundi kontrolltest," ütles pärnakas.

Nii head tulemust Jaanson ometi ei oodanud: "Seadsin eesmärgi sõita veidi kiiremini kui 2.50. Proovisin võistlustel esimest korda Concepti uut mudelit. Hetkel tundub, et on veidi kergem tõmmata, eks tulemuski kinnitanud seda."

Päriselt ei jää Jaanson talvise ettevalmistusega siiski rahule, kõik pole kulgenud plaanipäraselt. "Läheb üle kivide-kändude. Spordivälised probleemid kipuvad ettevalmistust segama," kommenteeris Jaanson lühidalt.

Leedu sõudjad ei unistagi lõunalaagrist

Kunagine N. Liidu koondislane Birute Sakickiene sai kindla võidu, kuigi ergomeeter pole tema vana tuttav. "Alles kuu aega tagasi sain hakata regulaarselt ergomeetril harjutama," selgitas Sakickiene. "Kui Leedusse aasta eest neli Concepti toodi, jagati kaks Vilniusse ja kaks Klaipedasse, minu kodulinna Kaunast ei peeta sõudekeskuseks. Nüüd nõudsin karmilt: hoolige vähemalt olümpialastest, neid pole ju palju!

Varem olen ergomeetrit proovinud. Leedus tehti talviti kehalisi katseid, ergomeetril tuli läbida 2 või 2,5 km. Kilomeetris võistlesin esmakordselt. Arvan, et pikema raja tulemus näitab sõudja kehalist hetkeseisundit objektiivsemalt."

Sakickiene hindab ergomeetri väärtust nagu enamik teisigi sõudjaid: "Ta on talveperioodil veetreeningute asendamiseks vajalik riist, kuid ei tohi üle pingutada. Tuleb kasuks, kui vahepeal sooritad muid füüsilisi harjutusi, käid jooksmas ja suusatamas."

Leedulanna sõnul jäi tema karjääri tipp N. Liidu koondise aegadesse. Ent Atlanta olümpia 14. kohta üritab ta tänavusel MMil parandada, spordist loobuda Sakickiene niipea ei kavatse. "Eelmisel suvel kulus energia Luzerni katsevõistlusele. Kui olin selle võitnud ja Atlanta pileti teeninud, ei jätkunud olümpiaks enam jõudu. Tänavu tahan vähemalt B-finaali pääseda," ilmutas leedulanna kuraasi.

Sakickienel pole eesmärki kerge täita, sest veetreeningutesse tuleb talvel pikk paus. Varem käisid Leedu sõudjad harjutamas Elektrenai veehoidlal, kuhu isegi kõige külmemal ajal sai teha kilomeetrise jäävaba raja. Nüüd on see variant ära langenud, lõunalaagrist ei julge rahapuudust kannatavad Leedu koondislased isegi unistada.

Jamnes murdus Killingu istumisstreigi all

Sakickiene kannul 2. koha võtnud Piret Jamnes naasis suurde sporti pärast pooleaastast vaheaega. "Treener Matti Killing tuli 5. jaanuaril Viljandisse, istus maha ja lubas, et ei tõuse enne, kui saab mult jah-sõna," naeratas Jamnes. "Lasksin Piretil veidi aega praadida," muheles Killing. "Teadsin ju tegelikult kohe, et ta tagasi tuleb."

Killing näeb varem ühepaadile keskendunud Jamneses nüüd Katrin Hermi partnerit. Eelmisel hooajal õnnestus Jamnes ja Herm üheks kontrollsõiduks paariskahesesse panna, tulemus olnud hiilgav. "Tean omast kogemusest, et vahel kaks inimest lihtsalt sobivad ühte paati," rääkis Killing vaimustust varjamata. "Ma ei tea miks, aga sobivad."

Jamnes edestas Concepti-kilomeetris Hermi nii ülemöödunud nädalalõpul kui nüüd umbes viie sekundiga. Laupäevane 3.23,3 jäi tema mullusele võidutulemusele seitse sekundit alla, kuid polnud jõukohane ka Sakickienele.

"Nagu ma Eesti Päevalehele ja Jüri Jaansonile sügisel lubasin, olen kogu aeg kolm korda nädalas - vahel rohkem, vahel vähem - treeninud, mänginud korvpalli, käinud jooksmas, suusatamas ja ujumas," seletas Jamnes. "Vaat jõusaalis ma küll askeldanud ei ole, ühtki jõulist liigutust pole teinud. Uuesti alustades tundsin nii jõust kui vastupidavusest puudust, näitajad olid kusagil 1992. aasta tasemel. Aga suveks tuleb vormi jõuda." "Ta jõuab ka," kinnitas Killing. "Piret edeneb praegu iga treeninguga."

"Kui spordist loobusin, tundus kõik uus ja huvitav, koolielu pakkus pinget. Varsti tundsin, et millestki jääb puudu. Hing ei andnud rahu, spordis jäi ju lagi saavutamata," lahkas meie viimaste aastate parim naissõudja. "Ei usu, et paus ainult kahjuks tuli. Vaim muutus värskeks, harjutasin mõtlemist ja elus hakkama saamist. Varem püsis kõik kindlalt paigas, mõtlesin üksnes treeningutele. Nüüd olen rutiinist vabanenud."

Vahepeal Olustvere Kõrgemas Põllumajanduskoolis alustatud turismikorralduse õpinguid ei kavatse Pärnus treeniv Jamnes pooleli jätta. Koos direktoriga leitud õppimisvariant tähendab pikki bussisõidutunde, ent võimaldab kaaslastega ühes rütmis liikuda.

Jamnese endistest treeningukaaslastest käivad Priit Tasane ja Roman Lutoshkin tööl ning Monika Tõrva koolis. Pole ette näha, et nende sõudmisambitsioonid enam Eesti meistrivõistlustest kõrgemale hakkaks ulatuma. Aga tõsiasi, et Concept II-l osales enam kui sada sportlast, lubab sõudmise tulevikku veidi optimistlikumalt vaadata. Koondis võib järelkasvu oodata näiteks pärnakas Tõnu Endreksonist, kes võitis noormeeste konkurentsis paljulubava 2.56,8ga - meesteklassis andnuks selline aeg 3. koha.

GUNNAR PRESS, ANTS PõLDOJA