Jaansoni sõnul mindi starti võidumõtetega, kuigi edasi said poolfinaali kolm paremat. “See oli esiteks psühholoogiline võit ning teiseks – see annab alati parema enesetunde finaaliks. Võitjast ei tea kunagi, kui palju jõudu tal veel sees on!”

Eesti trump oli suur stabiilsus lõikudel. Iga 500 meetri peal oldi kiiruselt vastavalt 2., 2., 1. ja 2. Tšehhi sai samas kirja 1., 1., 2. ja 3. aja. “Neil on selline taktika, et alguses sõidavad kiiresti ja pärast vajuvad. Ei teagi, miks,” sõnas Endrekson.

Võistlust jälginud Inglise telekommentaatorid tõid välja Eesti ning Tšehhi sõudmisstiilide erinevuse. “Kui TsŠehhi paneb sõudmisse palju jõudu ning pingutab, hambad ristis, siis Eesti paatkond justkui liugleks vee peal,” kommenteerisid inglased.

“Liuglemisest oli asi kaugel, “ muigas Tõnu Endrekson. “Punnitasime ikka kõvasti. Poolfinaali ei tule keegi poole jõuga pingutama. Kõik tahavad finaali pääseda.”

Jüri Jaanson ei julgenud öelda, kas just viimase vindi peal sõideti. “Sõit oli raske, kuid kas see viimane piir oli, seda me ei tea.”

Kolmandana sai esimesest poolfinaalist edasi Prantsusmaa. Välja jäid olümpiavõitjad venelased. Seejuures tegid prantslased ülitugeva lõpuspurdi, olles viimasel 500 meetril kõikidest konkurentidest vähemalt sekundi võrra kiiremad.

“Ma ei ole nendega varem võistelnud, kuid Prantsusmaa on alati tugev olnud,” ütles Endrekson.

Kogenud Jaansonile ei tulnud prantslaste edu ootamatult. “Kaks meest nende neljapaadis on ju mullused olümpiavõitjad paariskahesel.”

Peatreeneri Jaan Tultsi sõnul ei olnud mingi üllatus, et venelased finaalist välja jäid. “Hoopis see, et nad olümpiavõitjaks tulid - vaat see oli tõesti üllatus.”

Laupäevase vaba päeva plaane pole eestlased veel teinud. Jaanson loodab, et mehed leiavad tegevust, mis mõtted sõudmiselt ja finaalilt ära viiks.

“Palju sõltub sellest, kuidas me kosume. Sellest oleneb ka laupäevane treening,” mõtiskles Jaanson. ”Keskendume vaid oma finaalisooritusele. Kui hästi teeme, paneme ise kõigile!”

Andrei Jämsa ning Tõnu Endrekson viidi kohe pärast poolfinaali dopingukontrolli, kus nad veetsid kokku kaks tundi.

“Nad võivad terve grupi paatkonna kontrolli viia, kuid ei pea. Võivad ka üksikult saata,” rääkis Endrekson. “Pole ju kohe niimoodi midagi võtta, Seal tuli ikka kaua pingutada. Sõidu ajal pigistad end lihtsalt vedelikest tühjaks. Higistad, ning kõik tuleb naha kaudu välja,” kirjeldas ta. Enne seda oli Endrekson viimati dopingukontrollis olnud Ateena OM-il.