GUNNAR PRESS

Jaanuari keskel nähakse Pirital 1995. aasta sõudmise MMi kordusfinaali. Ergomeetril Concept II kohtuvad Tampere medalimehed Iztok Cop, Jüri Jaanson ja Vaclav Chalupa.

Toonast ühepaadifinaali juhtis kaua eksmaailmameister eestlane Jaanson, ent kui kuld juba käeulatusse jõudis, spurtis ülivõimsalt ja pidurdamatult sloveen Cop - poolesekundilise võiduni. Pronksi võttis igihaljas kullata medalimees tshehh Chalupa.

Suurt kolmikut ründavad Geiger ja Reinholds

Need kaadrid käisid silme eest läbi ka Tallinna Sõudeklubi juhtidel, kes viiendaks ergomeetrivõistluseks Concept II osalejaid valivad ja kutsuvad. "Valmisolekust on teatanud mõni teinegi avaveesõudmise äss, kõiki paremaid me paraku veel lennutada-majutada ei jaksa," ütles Mihkel Klementsov. "Kuid Cop ja Chalupa kinnitasid juba ametlikult, et tulevad Jaansoniga rinda pistma." Mäletatavasti osales Jaanson sügisel ka Copi ja Chalupa auhinnavõistlustel.

Kummati ei saa suur kolmik vaid üksteisega arvestada. Favoriidiseisuses istub Conceptile ehk hoopis soomlane Klaus Geiger, ergomeetrisõudmise eksmaailmameister ja mitmekordne medalist, kes möödunud talvel Tallinnas Jaansoni eest võidu võttis ning suvel veekogudelgi maailma paremikku kerkis. Talle sekundeerib sõudmistaeva läinudsuviseid komeete lätlane Andris Reinholds, üles peaks astuma ka paari Ukraina koondislast ning loomulikult kogu Eesti paremik.

Stardib ka Chalupa treener, olümpiapronks Zdenek Pecka

Rõhk on sedapuhku meeste põhiklassil, kuid vaatamisväärset jagub teisteski. Näiteks meesveteranidest võtab stardikoha sisse Vaclav Chalupa treener, Montreali (1976) olümpial paarisaerulisel neljapaadil pronksi teeninud Zdenek Pecka.

Loomulikult ei tohi sõudjad unustada, et ergomeetril pole edu võõras teistegi spordialade esindajaile. Eesti aerutamiskoondisele kujunevat Concept II koguni katsevõistluseks. "Mõned väga tuntud jõumehed tulevad starti ka maapealsetelt aladelt, aga jäägu nende nimed üllatuseks," muheles Klementsov.

Tallinna Sõudeklubi viies rahvusvaheline ergomeetrivõistlus Concept II stardib 17. jaanuaril kell 11 TOPi tennisehallis. Finaalide algusaeg teatatakse hiljem.