Jamnes keskendub tänavu paariskahesele, kaaslaseks juuniorieas Katrin Herm. Pärnus said MM-kandidaadid kindla esikoha, kuid laitmatut klappi pole nad leidnud. Seevastu ühepaadil sõitis Jamnes elu parima aja.

Meeste ühesel ei jäänud Jaansonist kaugele vahepeal tõsispordist loobunud, kuid nüüd kergekaalupaadil MMi sihtiv Roman Lutoshkin. Jaansonile oli konkurenti oodatud hoopis kuni 23-aastaste MMiks valmistuvast Andrei Shilinist, ent too jäi neljandaks.

Sõudejuhtidele andis mõtteainet ka noorte MMi piletit taotlev paariskahene Dmitri Zatshik - Juri Nemirski, saades lüüa Anton Safonovilt - Leonid Gulovilt.

Jamnes ja Herm lähevad Pariisi MM-normi täitma

Jamnes ja Herm võistlevad jaanipäeva eel Pariisi MK-etapil selge sihiga tulla esitosinasse ehk täita MM-norm. "Treeningul kõlavad nad kohati hästi kokku, aga korralikku stabiilsust veel pole," iseloomustas treener Matti Killing talvel sündinud paari seisu. "Seetõttu jätsime Müncheni MK-etapil käimata."

Killingu väitel saadi kindlust Lätis, kus jäädi parimast sõidust kaugele, ent alistati ometi olümpia B-finaalis sõudnud võõrustajad: "Saime teada, kus maailmakaardil asume. Kui tüdrukud treeninguväsimuse ületavad ja kummagi haiglasevõitu selg vastu peab, ei tohiks MM-finaal üle jõu käia."

"Olime enne ühte istumist mõlemad paatkonna liidrid ja oleme vist praegu ka," naeris Jamnes. "Ehk pääseb paat paremini libisema, kui nad suudame Katriniga kokku leppida, kumb õigupoolest liider on." Killing siin probleemi ei näe - kindlat liidrit polevat enamikul tipp-paatidest.

"Selles, et Piret ühepaadil hästi sõudis, pole midagi imelikku. Kahene tagab igakülgse valmistumise," arvas Killing.

Jaansonit vaevavad mullused mured

Jüri Jaansoni osalemine Pariisis on küsimärgi all. Pärast edukat 1995ndat ei leidnud ta mullu sõidurütmi, paraku tuleb tänavu otsinguid jätkata.

"Kevadel tundus kõik hästi minevat, kuid nüüd ei oska salvestatud jõudu jälle vees välja mängida," arutles Jaanson. "Minekut ei ole, tunnen end halvatuna. Kui vormi ei tule, pole mõtet Pariisile suurt raha kulutada. Võistlusi, kus end lahti sõuda, leiab lähemaltki."

Treener Mihkel Klementsov arvab, et Jaansoni praeguse ebaedu taga on mahuka treeningutsükli nihkumine maikuusse. Valikut polnud - talvel lõunalaagrisse ei pääsetud ning millalgi tuleb maht täis sõuda.

Andrei Shilini kehva sõidu põhjuseks pidasid Jaanson ja Klementsov paadivahetust. "Kerge Empacher on suurepärane, aga jäik ja tundlik, sellega harjumine võtab aega," selgitas eksmaailmameister.

Muide, kallil Empacheril sõudis Pärnus kogu finaalikuuik. "Ja kurdetakse, et meil raha pole," muigas Klementsov. "Soomes või Rootsis ei näe iial sellist pilti."

Lutoshkini tagasitulek näib õnnestuvat

Noortetreeneri ja turvamehena töötav Roman Lutoshkin eelmisest suvest kuni märtsini tõsist trenni ei teinud, kuid võttis siis pähe osaleda kergekaallasena septembrikuisel MMil. Esialgu läheb üle ootuste hästi, seda kinnitas nii kuuesekundiline kaotus Jaansonile kui selge võit Shilini üle. "Ometi pole ma kiirustrenni alustanudki, sõuan ainult kilomeetreid," oli viie aasta eest paariskahesel olümpiamängude 4. kohani jõudnu rahul.

Lutoshkin ja teda juhendav Killing pole rahul sõudeliidu nõudega enne MMi tähtsal võistlusel kergekaalus head tulemust näidata. Tavaliselt 75 kilo kaaluval mehel pole nali end suve jooksul mitu korda 72-ni viia. Pealegi on võrdlusmaterjal käe pärast - Jaanson. "Kui hakkan kaaluga rabelema, kaotan väärtuslikku treeninguaega," leiab Lutoshkin.

Noorteliidriks tõuseb Tõnu Endrekson

Augustikuus Hazewinkelis toimuvale noorte MMile pretendeerib kindlaimalt pärnakas Tõnu Endrekson, kes Eesti karikavõistlustel eakaaslasi ülekaalukalt võitis. Mullu jäi ta MMil paariskaheses kolmandasse kümnesse, kuid Taani regatil saadud 3. koht kinnitas jõudu.

"Täiesti rahule jään siis, kui MMi finaali pääsen," ütles alles neljandat suve sõudev Endrekson. Võimalus end paremikuga võrrelda avaneb peatselt Ratzeburgi regatil.

Eesti paremik saab taas kokku kuu lõpul Trakais toimuval Balti Mere Mängude regatil.

GUNNAR PRESS