Tehvandis uue hüppemäe ehitusmüra saatel vanal ja pehkival 70 meetri mäel hüppeid teinud Jens Salumäe maandus poole jõuga tehtud teisel katsel mäerekordi (76 m) lähedale. “Umbes 73,5 meetrit,” kinnitas hüppekoondise peatreener Hillar Hein rahulolevalt.

Jens elab juba teist aastat suusahüppekantsis Kuopios, kust pärit Matti “Elämä on laiffi” Nykänen, Ari Pekka Nikkola ja Janne Ahonen. Ta on veendunud, et otsus põhjanaabrite juurde treenima minna oli õige. Koguni nii kindel, et lubas pürgida Sapporo MM-il kümne parema hulka.

MK-etappidel tahab Salumäe jõuda poodiumile. “Juba eelmisel aastal näitasin  ametlikes voorudes, et esikümnesse hüppamine on jõukohane,” kinnitas ta. “Kui mullu hakkasin praeguse kava järgi treenima, siis ei teadnud, mis lõpuks välja tuleb. Talv näitas, et käik õigustas ennast.”

Sel suvel oli Salumäe treeningutesse juba sedavõrd sisse elanud, et võis lubada endale kahenädalase puhkuse.

Kuopios elades harjutab Salumäe nii klubitreeneri kui ka isikliku juhendaja käe all.

“Ta on hetkel Soome kahevõistluskoondise hüppetreener ja meie koostöö sujub fantastiliselt,” on Salumäe vaimustuses. “Ja ma ei maksa selle eest sentigi!”

Paar aastat tagasi mahtusid Eesti suusahüpped ja raha ühte lausesse vaid kontekstis, mis tõdes, et Eesti suusahüppekoondisel ei ole raha.

Eelarve miljon

Suusaliidu peasekretäri Jüri Järve sõnul võib eelarve pärast viimase potentsiaalse sponsorlepingu sõlmimist kasvada umbes miljoni kroonini.

Salumäe leiab siiski, et mõningate hädavajalike vahendite puudumise üle on õigus nuriseda. “Mina rahaasju ei tea, aga kogu asi peab edasi minema. Eelkõige on vaja taustajõude – määrdemeistreid, massaaži. Samuti sõidame võistlustele ikka veel maad mööda, mitte lennukiga.”

25-aastane Salumäe ei välista, et päeva, mil ta ennast ja perekonda suudab suusahüpetest elatada, ei pruugigi tulla. “Sportlasi on palju, kuid enamik neist kõnnib mingi aja möödudes käed taskus ringist välja,” sõnas ta realistlikult. “Aga mul pole midagi kaotada. Leidsin lõpuks tunneli lõpust valguse ja püüan nüüd edasi liikuda.”

Eesti koondise teine suusahüppaja Jaan Jüris, kes hooaja lõpus heietas kesiste tulemuste valguses loobumismõtteid, otsutas end veel kord proovile panna. “Mõtlesin loobumisele päris palju, kuid tahtmine edasi teha oli suurem” tunnistas Sapporos 20 hulka jõuda sooviv Jüris ning lisas, et uut indu andis ka järgmise aasta lõpus Tehvandis valmiv 90-meetrne hüppemägi. “Tahaksin sellelt mäelt veel tippsportlasena alla hüpata.”

Koondise peatreener Hillar Hein tahab lisaks Salumäele ja Jürisele MK-etappidele viia veel ühe sportlase. Koha juurdesaamiseks peab üks eestlane saama suusahüpete MK-tabeli reitingus 35 parema sekka. Heina sõnul konkureerivad sellele aule eelkõige noorema põlvkonna esindajad Illimar Pärn ning Mats Piho.

Tambet Pikkorit ümbriteb uus tiim

•• Sportlasteed jätkab ka Torino olümpialt positiivse emotsiooni saanud kahevõistleja Tambet Pikkor. “Ei taha mingeid veksleid välja käia, võtan iga võistlust eraldi eesmärgina,” sõnas Pikkor, kelle ümber rajab peatreener Toomas Nurmsalu uut tiimi. Seda küll noorematest sportlastest.

••Mitut näguriaastat kannatama pidanud kahevõistluse uuele tõusule lisab lootust ka suurenenud eelarve, mis paisus poolelt miljonilt 850 000 kroonile.