Don Catlini nimi on spordimaailmas väga kuulus. Tema on see mees, kes töötas välja anaboolseid steroide tuvastava proovi ja avastas esimese dopingukütina 2002. aastal veredopingu EPO eri vormide alla kuuluva darbepoetiin alfa, millega jäid kohe vahele Salt Lake City olümpia kullavõitjad Johan Mühlegg ja Larissa Lazutina. Aasta hiljem töötas Catlin välja dopingainet THG-d tuvastava proovi, mis omakorda andis tõuke Balco-labori skandaalsele paljastamisele.

Veel neli aastat tagasi töötas toona 70-aastane Catlin välja sünteetilise EPO ehk CERA tarvitamist paljastava dopinguproovi. 25 aastat töötas Catlin maineka dopingulabori UCLA Olympic Analytical Laboratory juhina, kuid 2007. aastal astus ta tagasi ja asus ametisse oma isikliku uurimisinstituudi – Anti-Doping Research – tegevjuhina.

Catlin on ekspert ka kasvuhormooni puudutavate dopinguproovi meetodite alal, sest viimased seitse–kaheksa aastat on tema laboris uuritud võimalusi, kuidas saaks kasvuhormooni manustamist kindlaks teha uriiniproovi võtmisega.

Kui Eesti Päevaleht Catlinilt 2011. aasta augustis küsis, kas Andrus Veerpalul on üldse mõtet oma süütuse tõestamiseks CAS-i pöörduda või on tulutu püüda WADA proovi vastu vaielda, vastas Catlin: „Üks põhjus, miks tasub CAS-i pöörduda, on see, et sõltumatud teadlased saaksid tutvuda WADA dopingutesti valideerimisandmetega, mida WADA siiani pole jaganud kellegagi peale kitsa sõprade ja sponsorite ringi. Kui sportlane ei kasutanud kasvuhormooni, siis peaks ta kindlasti CAS-i pöörduma, sest siis peab WADA neid andmeid jagama. Sellest võib tõusta väga suur kasu tervele spordimaailmale.”

Nüüd, kaks aastat hiljem ütleb Catlin: „Andrus Veerpalu juhtum on tõeliselt jahmatav ja hirmutav. Jahmatav selle poolest, et see näitab täie selgusega, kuidas WADA võib teha täiesti karjuvaid vigu, ja hirmutav sellepärast, et see näitab, kuidas süüaluseks võib sattuda ka süütuid inimesi.”

WADA ei saa hakkama

Catlin märgib, et ta ei saa öelda, kas Veerpalu süüdistati ebaõiglaselt või mitte, sest ta pole saanud end juhtumiga kurssi viia. Ta ei taha WADA-t täielikult hukka mõista ja süüdistada neid asjata nõiajahis, kuid märgib: „WADA üritab teha õiget asja, aga nad on tõsiselt alarahastatud ja pole suutelised Veerpalu juhtumit käsitlema.”