Jaanson osales kolmest senisest Concept II-st kahel esimesel, tema nimel püsib 1995. aastast "rajarekord" 2.48,9. Tippmargi ületajat - olgu see või Jaanson ise - ootab rahaline preemia. Mullu jäi Jaanson haiguse tõttu kõrvale, siis võttis esikoha Priit Tasane.

Klaus Geiger krooniti maailmameistriks mullu Bostonis, kui ta läbis 2000 m 5.50,8-ga. 1000 meetrit pole ta teadaolevatel andmetel Jaansonist kiiremini läbinud, kuid see distants on rahvusvahelistel võistlustel harva kavas.

Naistest on kolm Tallinna ergomeetrivõistlust võitnud Piret Jamnes. Tema tänavune osavõtt on veel küsimärgi all, kuid igatahes otsustas sügisel sõudmisest lahkunud noor daam sporti tagasi pöörduda, treeneriks ikka Matti Killing. Nii või teisiti stardib sedapuhku favoriidina nimekas leedulanna Birute Sakickiene.

Sõudeergomeeter kogub populaarsust

Kui Rahvusvaheline Sõudmisföderatsioon (FISA) märkas, et ergomeeter üha enam populaarsust kogub, haarati ala kiiresti tiiva alla. Vastasel korral võinuks moodustuda ühendus tingnimetusega Rahvusvaheline Ergomeetrisõudmise Liit ning sõudjate talvine tegevus väljunuks FISA kontrolli alt.

Tänaseks koondab FISA ergomeetrivõistluste kalender sadu jõukatsumisi, populaarseimateks on Bostonis Crash-B Sprintsi nime all toimuv individuaalne MM ja Amsterdamis peetav võistkondlik EM. FISA ametlikest edetabelitest leiab üle 14 000 tulemuse.

1994. aastal tegi võistkondliku EMi kaasa ka Eesti koondis Priit Tasase ja Roman Lutoshkini juhtimisel. Seitsmendat kohta võib saavutuseks pidada, sest näiteks tiitli pälvinud brittide "paadis istusid" paljukordsed olümpiavõitjad Steven Redgrave ja Matthew Pinsent.

Esialgu võisteldi ergomeetritel nn 2,5 km distantsil, kuid tänaseks peadistantsiks on kujunenud 2 km. Eestis on ala veel suhteliselt noor ning siin piirdutakse sportlaste ja publiku huvides kilomeetriga. Kui praegu peetakse ergomeetrimeistrivõistlusi 35 riigis, siis tänavu saadakse Eesti näol täiendust: meie meistrid selguvad 22. veebruaril Narvas.

Sõudjail ei lasta ainuvalitseda

Ergomeeter Concept sündis sõudjate talvise treenimisvahendina, ent kohe hakkasid seda kasutama teistegi alade tegijad ja lihtsalt tervisesportlased. Nimekatest meestest kiidavad Concepti näiteks vormelipiloot Damon Hill ning suusatajad Harri Kirvesniemi ja Mika Myllylä. "Sisesõudmine annab mulle võimaluse arendada kõiki suuri lihasgruppe ka siis, kui õues tingimusi pole," kiidab Kirvesniemi reklaamlause. 2,5 km maailmarekord 7.10,8 kuulub aga kahemeetrisele Mattias Sikojewskyle (Saksamaa), kes pole iial tippsõudja olnud.

Tallinna Sõudeklubi võistlustel on sõudjate keskel tugevat kätt demonstreerinud aerutajad Hain Helde, Rene Preimann ja Kaspar Kõiva, odaviskaja Ingar Luup, võrkpallur Evelin Lepa ja mitmed teised. Paar aastat tagasi peeti Otepääl ergomeetrisõudmisest ja murdmaasuusatamisest koosnenud kombineeritud võistlus - tugeva suusamehena tuntud Jüri Jaansoni ees sai esikoha Allar Levandi.

Laupäeval Kalevi saalis

Kui kahel eelmisel aastal peeti Concept II Floraspordis, siis tänavu kolitakse Kalevi saali (Pärnu mnt. 41) - senini ruum jäi lihtsalt kitsaks. Võistlus algab kell 11, finaalideni jõutakse umbes 14.30.

Publikule teeb ergomeetrivõistluse põnevaks võimalus aparaadi kohale kummardunud sportlaste kulgu suurelt monitorilt jälgida. Võistkonnavõistluses muutub ekraani põrnitsemine veelgi huvitavamaks. Nimelt liidab arvuti võistlejate kiirused kokku ja jagab nende arvuga, ekraanil esindab iga võistkonda üks paat. Kui Steven Redgrave kihutab kilomeetri 2.40, Matthew Pinsent 2.50 ja nende algajast kaaslane 3.30ga, jõuab ekraanipaat lõpujoonele 3.00ga.

GUNNAR PRESS