Mõni nädal varem peetud Eesti karikavõistlustel oli Jaansoni paremus teiseks tulnud Priit Tasase ees vaid kolm sekundit.

"Jaanson sõitis paremini kui mõni nädal tagasi Eesti karikavõistlustel, ent ebakindlust võis veel aimata," kommenteeris meie esisõudja Pärnu-sõitu Eesti Sõudeliidu peasekretär ja võistlustel kohtunikuna tegutsenud Jaan Tults. "Jaanson ootas kärsitult, millal Lutoshkin rohkem maha hakkab jääma. Lõpuks polnud aga vahe kuigi suur ja võitja ise ei jäänud sõiduga rahule. Jaanson teab ju täpselt, et vahe Lutoshkini ja Tasasega näitab hetkevõimeid. Tippvormis Jaanson peaks neid mehi ühelisel umbes 15 sekundiga edestama."

Kui Luzerni regatist Jaanson loobus, siis kahel järgmisel nädalavahetusel proovib ta rahvusvahelistel võistlustel vormi kontrollida. Käesoleva nädala lõpul võistleb Jaanson Hollandis, seejärel ootab ees Henley regatt, kus meie mees sai mullu esikoha.

"Samas oli kahju vaadata, kuidas kaks meest sõudsid Pärnus maailma tipptulemuse omanikuga peaaegu kõrvuti ning ometi ei pääsenud nad paariskahesel koos olümpiamängudele," vihjas Tults Lutoshkini ja Tasase ebaõnnestumisele Luzerni valikregatil.

Pärnus ei saanud aga Lutoshkin/Tasane paariskahesel tiitlit üldse kaitsta. Tasane hilines starti, sest ei teadnud, et peetakse ka poolfinaalsõidud.

Tervikuna hindas Tults Eesti meistrivõistlusi õnnestunuks, kuigi asja võib vaadata kahe erineva nurga alt. "Kirjutasin 70ndate aastate lõpul "Spordilehes" loo pealkirjaga "Kas tühimik täitub?". Eelmine põlvkond oli siis parajasti lõpetanud, uued tegijad alles alustamas. Praegusel hetkel võiks küsida samamoodi - meil on neli tipptasemel professionaali ja ülejäänud tegijatest moodustunud tagala.

Pessimist vastaks, et tühimik ei täitu iial, kuid optimisti arvates on see juba praegu täitunud. Klubide arvu suurenemine ja aktiivne osavõtt meistrivõistlustest annab lootusi. Näiteks meeste kaheksaliste starti tuli seitse paatkonda. Vist paarkümmend aastat tagasi saime nii suure arvu kokku. Optimaalne stardimaks - 30 krooni inimese pealt - ja firma Nycomed-SEFA toetus võimaldasid sõudeliidul esmakordselt ots-otsaga kokku tulla, mingeid täiendavaid kulutusi polnud meistrivõistluste läbiviimiseks vaja," vaatab Tults rahulolevalt tulevikku.

Tultsi arvates oli erilise tähendusega Tartu sõudmise uus kvaliteet. "üliõpilaste sõudmises peitub ala edasise arengu võti. Tartu "Aht" esines meeldejäävalt, eriti mõjus oli esikoht meeste roolijata neljalisel, mis liikus õlitatult nagu neljasilindriline mootor - kogenud Priit Tasasele, Jüri Jaansonile, Toivo Zoovale ja Priit Paalole ei antud vähimatki vastushanssi."

Kui Atlantasse sõidab ainult Jaanson, siis Shotimaal toimuval mitteolümpiaalade ning juunioride MMvõistlustel esindab Eestit mitu paatkonda. Jaanson/Tasane võistlevad roolijaga kahelisel (vaid roolimees on vaja veel leida), Lutoshkin kergekaalu ühelisel, juunioride konkurentsis pannakse välja kaks ühepaati ja noormeeste paariskahene. Tartu "Ahti" neljane pääseb samuti MMile - kui leiab ise sponsori.

Eesti sõudmismeistrivõistluste kõik tulemused on toodud rubriigis "Nimed ja numbrid".

ANTS PõLDOJA