Jaanson sai kutse üsna viimasel hetkel ega teadnud veel Tallinnast välja lennates reglemendist ega vastastest kuigi palju. Eilses telefonikõneski ei osanud ta igale küsimusele vastata.

Nii neid publikuvõistlusi tihti korraldatakse. Eestvõtja saab hommikul sponsoritelt nõusoleku ja saadab seepeale faksid laiali: olge nädala pärast kohal, siis kuulete lähemalt!

Jaanson kohtub alagrupis peoperemehega

Eilseks olid Copi kiirkutse peale Sloveenias viis nimekat vastast - Jaanson, MMilt ühepaadimedaleid võitnud tshehh Vaclav Chalupa, tänavu ühelisse kolinud neljapaadiäss itaallane Alessio Sartori, ühepaadigi MM-finaalis sõudnud ja tänavu paarisneljasel maailmameistriks tulnud itaallane Giovanni Calabrese ning mullu ühepaadil olümpiamängude poolfinaali jõudnud austerlane Horst Nussbaumer. Kaht kuulsust Cop veel ootas, lubades aga nende tulemata jäädes leida nn varumehed.

Sõudjad asetatakse-loositakse Punasesse ja Sinisesse alagrupi ning kõik kohtuvad kõigiga 200 m distantsil. Duellid algavad täna kell 11. Peagi järgnevas superfinaalis on vastamisi gruppide võitjad, samal moel selgitatakse ülejäänud järjestus.

Alagruppide koosseise Jaansonil esialgu polnud, küll teadis ta, et on ise asetatud peoperemehega ühte nelikusse.

Populaarset sõudjat toetavad kümned firmad

"Käisime kesklinna läbivat Ljubljanica jõge vaatamas," rääkis Jaanson. "Jõgi on kitsas ja käänuline, 200 meetrist pikemat sõudedistantsi pole sinna võimalik mõõtagi ja üle kahe paadi ei mahu mingil juhul kõrvuti. See-eest jätkub kaldapealsel publikule piisavalt ruumi."

Jaansoni sõnul toetavad Iztok Copi ettevõtmist suurte sponsoritena üks pank ja kütusefirma, väiksemate sponsorite nimesid ei jaksavat võistlejaile jagatud reklaamsärgilt kokku lugedagi.

"Cop on populaarne ja hinnatud mees, võistluse korraldamisel pole abilistest puudu," teadis Jaanson, kelle auhinnavõistlustest pole seni asja saanud. "Cop ise tegeleb sõudjatega, käib igaühel lennujaamas vastas ja hoolitseb elamistingimuste eest. Näib, et kogu tegevus kulgeb tõesti laitmatult."

GUNNAR PRESS