Kuigi hooaja kokkuvõttes jäi eestlane esikümnest välja, pärssis lõpptulemust poolel hooajal saadud jalaluumurd, mistõttu tal pooled etapid vahele jäid. “Enne seda traumat mõtlesin tõepoolest, et ehk õnnestub isegi aasta uustulnuka auhind saada,” tunnistab praegu Eestis viibiv Laansoo.

Peaosaline kuulis ise rõõmustavat uudist juba nädal tagasi.

AMA motokrossi uustulnuka tiitli on pälvinud kõik selle ala legendaarsed nimed, kes USA-s võistelnud. Alustades Jeff Stantoniga ja lõpetas praeguste valitsejate Ricky Carmichaeli ja Kevin Windhamiga. “Võrdluseks võib öelda, et motokrossi Euroopa meistriks on palju lihtsam tulla, kui seda uustulnuka tiitlit saada,” ütleb Laansoo eestlasest mänedžer Mart Lajal.

Tseremoonia Las Vegases

AMA aasta uustulnuk motokrossi kategoorias on justkui krossi-Oscar. Auhinna üleandmine toimub 20. novembril Las Vegases, kuhu eestlane ühena kolmest laureaadist kutsutud on.

“Üritused algavad juba varem, 18. novembril,” ütleb Laansoo. “Minu eest on kõik ära tehtud. Pean korraldajale vaid teatama, millise lennukiga kohale jõuan, et nad saaksid auto lennujaama vastu saata.”

Spetsialistid pidasid suure tõenäosusega aasta uustulnuka tiitli saajaks 17-aastast ameeriklast Mike Alessit, kes madalamas, 125 klassis veel enne viimast etappi septembris kuulsa Ivan Tedescoga üldvõidu eest konkureeris.

Paraku keesid noore krossimehe tunded üle. Ta sõitis viimases sõidus Tedesco pikali ja sattus kuulsusega käsikähmlusse. “Ta oli juba varem selliseid otsasõite teinud, kuid selle poksimisega ületas igasuguse piiri,” räägib Lajal.

Karistuseks määrati Alessile 5000 USA dollarit trahvi ja aastane tingimisi katseaeg, et ta rohkem midagi sellist rajal ei korralda. Vastasel korral ei pääse nooruk üldse AMA sarjas rajale.

“Eks selle auhinna jagajad vaatavad palju sedagi, et sõitja isiksuslikud omadused oleksid nõuetele vastavad,” kommenteerib Laansoo tulevikulootus Alessi edestamist.

Uueks tiimiks eratiimide kuningas

•• Järgmisel nädalal sõidab Juss Laansoo USA-sse ja allkirjastab lepingu uue meeskonnaga.

•• Tema uueks tööandjaks saab end USA-s parimaks eratiimiks nimetav MotoXXX. See on samm edasi võrreldes tänavuse Motorsport Outlet meeskonnaga. Nemad olid keskendunud vaid 125 klassis võistlemisele ja tegid eestlasele võimsamas klassis osalemiseks erandi. Laansoo senine tsiklimark – Honda jääb samaks.

•• Laansoo ise võtab uue lepingu allkirjastamist kui formaalsust. “USA-s on vaja hakata treenima algavaks AMA superkrossi hooajaks,” ütleb ta. Siseradadel sõidetava sarja esimesed kaks etappi toimuvad detsembris Kanadas, kus eestlane samuti osaleda tahab. Jaanuaris jõuab sari USA-sse, kus töötamiseks Laansoo eile USA saatkonnalt pikaajalise viisa sai. EPL