Kui Barcelona olümpiamängude eelset täiskogu istungit võis võrrelda ülipõneva seiklusfilmiga, siis eilne koosolek meenutas pigem asiseid dokumentaalkaadreid. Mängureeglid on vahepeal karmistunud - osalejate arvu lõputu kasvamine sundis Rahvusvahelist Olümpiakomiteed kehtestama Atlantasse pääsemise normid.

Lisatingimused sättis sportlastele ka EOK. Eile tunnistati need õigustühiseks. EOK ei tõmmanud sedakorda kindlat piiri - kuipalju atleete Atlantasse lähetada kavatsetakse. Kuna alaliitude vahel puudus vihane konkurents, suhtuti täiskogul kõigisse eelnimekirja pääsenutesse leebelt.

34 sportlast puhaste paberitega

Eilseks oli nii ROKi kui EOK normi täitnud 34 sportlast. Rohelise tee Atlantasse said Erika Salumäe, Lauri Aus, Jaan Kirsipuu, Raido Kodanipork, Andres Lauk, Lauri Resik (jalgrattasport), Indrek Pertelson (judo), Valeri Bukrejev, Indrek Kaseorg, Virge Naeris, Andrei Nazarov, Erki Nool, Jane Salumäe, Donald-Aik Sild, Jüri Tamm, Aleksander Tammert (kergejõustik), Helger Hallik, Valeri Nikitin, Arvi Aavik, Küllo Kõiv (maadlus), Krista Kruuv, Tõnu ja Toomas Tõniste (purjetamine), Kaido Kaaberma, Andrus Kajak, Meelis Loit, Oksana Jermakova, Heidi Rohi, Marika Võsu, Merle Esken (vehklemine), Andrei Ineshin, Heikki Jaansalu (jahilaskmine), Jüri Jaanson (sõudmine) ja Hain Helde (aerutamine).

Enam peamurdmist oli nende kaheksa atleediga, kes ROKi normi küll alistanud, kuid EOK tähisteni jõuda ei suutnud. Nii näiteks pidanuks ujuja Indrek Sei EOK tahtel läbima 100 m vabalt 50,40ga (tegelikult 51,62), purjetaja Peter Sharashkin võistlema MMil Lõuna-Aafrika Vabariigis (sõit jäi rahapuudusel ära) jne.

Alaliitude esindajad kinnitasid, et nende hoolealused lähenevad kindlalt tippvormile. Nii said lisaks Seile ja Sharashkinile olümpiapääsme kõik "küsimärgiga"= nimekirjas olnud: Avo Keel - Kaido Kreen (rannavõrkpall), Raul Kivilo (vibu), Alges Maasikmets (mägijalgratas), Ants Kiisa ning Pavel Loskutov (kergejõustik).

Turistid Atlantasse ei lähe

Omaette neliku moodustavad sõudjad Piret Jamnes, Priit Tasane ja Roman Lutoshkin ning viievõistleja Imre Tiidemann, kel ROKi norm täitmata. Sõudjad peavad juunikuisel valikvõistlusel jõudma oma paadiklassis kahe parema hulka, Imre Tiidemann MKetapil Roomas seitsme tugevama sekka.

Kõige pikemalt peatuti kettaheitja Eha Rünnel. Rünne polnud siiani olümpiakandidaatide nimekirja mahtunud. Nüüd tegi Eesti Kergejõustikuliit ettepaneku ta sinna lülitada. Atlantasse pääsemiseks peab Rünne enne 1. juulit täitma A-normi (60 meetrit).

Seega võib Eesti sportlasdelegatsioon Atlantas paisuda 47liikmeliseks. Abimehi ja ametnikke lisandub 39. Eesti Olümpiakomitee president Arnold Green tõrjus ette võimalikke süüdistusi: "Aeg-ajalt on väidetud, et saadame olümpiamängudel= e turiste. Turistina võistlemine ei tule täna kõne alla, Atlantasse pääsemiseks tuli läbi käia normide kadalipp."

Green kinnitas: "Kel norm täidetud, peab saama Atlantasse sõita. Kui ütleme, et lähevad vaid kindlad medalivõitjad, kaotavad olümpiamängud mõtte."

Uudmäe on optimistlik

Greeni sõnul toetas EOK mullu Eesti sportlasi 9 miljoni krooniga. Sportlaste mängudele lähetamine suuri summasid ei nõua. EOKle makstakse iga olümplase pealt 1100 dollarit. 15. maiks tuleb Atlantasse saata sportlasdelegatsiooni eelnimekiri. "Paneme kirja kõik 47 atleeti," kinnitas Green. "Juhul, kui norm ei alistu, langevad nad välja."

Olümpiakomitee liige, majandusminister Andres Lipstok ütles Eesti Päevalehele, et sportlased on Atlantaks valmistunud nende võimaluste piires, mis Eesti Vabariigil täna on. "Ettevalmistus on kulgenud hindele "hea". Võime heietada päris kõrgeid lootusi." EOK asepresident Tiit Nuudi lisas, et mitmedki naaberriigid pidid kasinamalt läbi ajama.

Optimistlik oli ka olümpiavõitja Jaak Uudmäe. "Esmakordselt hääletasid kõik täiskogu liikmed üksmeelselt," märkis ta. "Nüüd saavad sportlased rahus treenida. Tean, et kergejõustiklased on hästi valmistunud, käinud lõunalaagris ja osalenud tasemel võistlustel. Eesti olümpiakoondisel on medalilootusi päris palju."

TõNU KEES