Absurdi lavastamine nõuab arutu hulga vahendeid. Moskva olümpiamängude tegelikud korralduskulud pole teada. Mis maksis tuhandete kotipoiste ja kergete elukommetega naiste eemaldamine mängudeaegsest Moskvast? Vajalikuks peeti kümnete tuhandete las­te saatmist puhkelaagritesse. Linnapildist kujundati Pot­jom­kini küla. Tegevus oli tõhus: Moskvas oli olümpia ajal vaik­ne, rahulik ja meeldiv. Nagu Tallinnaski.

Otse kohustuslik oli mängude poliitiline õnnestumine. Aafrika sportlased valmistati mängudeks ette ja toodi kohale Moskva toetusel. Nende seas Zimbabwe valgetest koostatud maahokinaiskond, kes võitis hiljem kulla.

Moskva olümpial pidi turvalisuskoefitsient olema kuubis. Arusaamatu, kuhu olid peidetud sõjamasinad ja dessantväelased? Avalikult patseerisid eriti majutus- ja võistluspaikades ringi hallides pintsakutes julged poisid.

Absurdi ka. Sõitsin tütre sünni tõttu Tallinna tagasi päev enne mängude lõppu. Raudteepileteid müüdi ainult vastava bumaaga olemasolul. Tulemus: olin oma vagunis – võimalik, et ka rongis – ainus reisija. Restoranvagunis naeratasid ettekandjad ainsale einetajale malbelt. Missugune ainukordne elamus!

Halvad kombed. Lääneriikide boikott Moskva mängudele jättis eemale 62 riigi sportlased, nende seas neli spordi suurriiki: USA, Kanada, Lääne-Saksamaa ja Jaapan. Mitmed riigid võistlesid olümpialipu all. Boikotti põhjendati Nõukogude vägede sissemarsiga Afanistani aasta varem.

1984. aasta Los Angelese olüm­pial mõõtis idablokk sam­aga ta­gasi. Halvad kombed jätsid oma jälje. Olümpiamängudel on koh­tunikud ikka püüd­nud oma pois­se soosida. Mosk­vas ja Los Angeleses võttis sohimäng ajuvaba ulatuse. Moskvas „joonistati” nõu­­kogulastele 80 kuldmedalit, Los Angeleses ko­gusid ameeriklased 83 esikohta! Veel Soulis 1988 olid kohtunikud olnud korealaste suh­tes heasoovlikud, ametlikult pole ROK seda teemat jutuks võtnud. Moskvas nähtud Sebastian Coe ja Steve Ovetti duellid keskmaajooksudes on tä­nini kirkalt meeles.