Mika Myllylä teatas Saku Suverull 99-le jõudes, et unistab nüüd Salt Lake City olümpia maratonikullast -- ilmselt kordub Ramsau MM ja me heitleme taas Andrus Veerpaluga, muheles suur soomlane.

Myllylä saabus Kesk–Soomest Haapajärvilt ühemootorilise lennukiga Piper 28, mis maandus Tartu lennuväljal. "Kõrgeklassilised piloodid," tunnustas Ramsaust kolm kulda võitnud suusakuningas. "Luba mul pole, aga oskan ka ise lennata ja head tööd hinnata."

"Jooks ja rullsuusatamine erinevad pärissuusatamisest. Tahan Eestis võisteldes hetkeseisu konkurentide omaga võrrelda," valgustas Myllylä Tartust Otepääle kihutavas autos Eesti Päevalehele intervjuud andes Suverulli– plaane. "Talvel leidsin just siit märke, et liigun Ramsau poole õiget teed pidi."

Näppisite Ramsau MM-il kuldmedalit ja võtsite tõeks, et kui maraton on kuninglik ala ja klassika kuninglik sõiduviis, siis peate te tõepoolest suusakuningas olema. Kas kõrge tiitel laseb rahus troonil puhata või kohustab suusamaailma valitsema?

Ausalt öeldes pole mul motivatsiooni leidmisega mingeid raskusi. Naudin iga sammu suusatajateel, millest juba poisikesena unistasin. Õnn on teha tööd, mida teeksid vabal ajal ka siis, kui peaksid mõnd muud ametit. Mu töö on mu harrastus ja mu harrastus on mu töö.

Kus ja kaua hooajajärgselt puhkasite?

Kolm kuud tagasi elasin kaasa tütar Olivia sünnile. Küll on vahva oma lapse sünni juures olla! Poeg Benjami sünni jälgimisest olin juba nii kogenud, et kippusin arstidele õpetust jagama.

Siis püüdsin isakohustusi täita ega pääsenud eksootilisemasse paika kui Lapimaa suvilasse. Askeldasin lastega, lebasin lihtsalt sohval, kalalegi ei jaksanud minna -- niiöelda, vahetasin kanalit. Vast üle päeva võtsin jooksuotsa ette.

Kas ettevalmistusse on siginenud midagi päris uut?

Päris uus on see, et ma pole laagrites käinud, vaid kodus harjutanud. Olen nii palju suvesid kodunt ära olnud, nüüd aitas. Annan treeningute mahus pisut järele, õigemini -- püüan lõdvestuma õppida. Varem tegin tugeva treeningu ja siis puhkasin, nüüd puhkan korralikult välja ja teen siis tugeva treeningu. Paljud sportlased teevad vea, kui ei julge endale puhkust lubada.

Nagu ikka, jooksen rullsuusatamise vahel palju soos. Kesk–Soomes mägesid pole, pehmel pinnasel jooksmine aitab koormust lisada. Pealegi sarnaneb jala soopinnalt tõstmine õige suusasammuga.

Olite eelmisel talvel tervisega pahuksis, teenisite MK–sarjas kohti, mis kuningatiitliga ei passi. Kas olete tohtritega aru pidanud, kuidas tervist hoida?

Puhkamisoskus ongi kõige olulisem. Ei tohi üle treenida, liialt ära väsida. Rampväsinuna võid niiske särgiga haigestuda igast tuulevirvest.

Kas kavatsete talvel, mil ei toimu MM–i ega olümpiamänge, rünnata maailma karikat, ainsat auhinda, mis teie kollektsioonist puudub?

Maailma karikas pole minu silmis kuigi ihaldusväärne, eelistan tiitlivõistlusteks hoogu minna. Eelolevat võtan kui vahetalve, mis peab viima Lahti MM–i ja Salt Lake City olümpia poole. Ma ei tee kaasa kõiki MK–etappe, see ei sobi minu sportlastüübile. Kuuest sprindist osalen ehk kahel.

Minu meelest kiirustas rahvusvaheline alaliit MK– programmi muutmisega, tavadistantside suusataja ei hakka üleöö sprintima ja ülimaratone sõitma. Sprinte poleks tohtinud MK– sarja liita. Maratonid mulle küll sobivad, aga enne Salt Lake Cityt ei hakka ma ka maratonisarja tõsiselt võtma.

Olete kuuldavasti sättinud alpimajja tingimused, mis võimaldavad magada nagu merepinnast 3500 m kõrgusel. Plaanite ehk veel kõrgemale kolida?

Tänavu pole vaja nii kõrgel magada, küll aga enne olümpiat. Salt Lake Citys suusatatakse 1800 m kõrgusel, valmistuda tuleb kõrgemal. Aga 3500 meetrist piisab. Kõrgemalt on liiga raske alla tulla.

Kas olete Ramsau medalite eest kingiks saadud hobusega hipodroomisõidu käsile võtnud?

Ega mul endal hobuse jaoks aega jää. Ta harjutab treeneri käe all Vuokattis ja läheb sügiseks Tamperre võistlema. Elan tema tegemistele huviga kaasa ja

ootan võite, aga hipodroomihaiks ma ei kasva.

Millal te poeg Benjamile esimesed suusad kingite?

Poisil on suusad juba möödunud talvest, ehkki ta neid suuremat pruukinud pole. Ent ta armastab joosta, kaugust hüpata, palli visata. Tema teleedetabelis tõusid minu võistlemised juba teiseks, liidrikohta hoiab veel muumimaa.