“Schumi” kaotab nüüd tiitlikaitsjale Fernando Alonsole vaid kahe punktiga – neid on kogutud vastavalt 106 ja 108. Sakslase tabeliseisu tegi tuntavalt paremaks Alonso katkestamine kolmandalt kohalt mootoririkke tõttu 44. ringil. See tähendas, et Renault’ hispaanlasest piloot jäi Monza ringrajal punktita.

Itaalia GP-l parimalt stardikohalt rajale läinud McLareni piloot, soomlane Kimi Räikkönen püsis teiselt kohalt lähtunud Schumacheri ees kuni esimese boksipeatuseni. Siis asus seitsmekordne maailmameister juhtima ning ei loovutanud liidrikohta ka pärast enda boksipeatust kaks ringi hiljem.

Ferrari kodurajal Monzas viiendat korda triumfeerinud Schumacheri sõnul läks kõik vastavalt plaanile ning erilisi muresid võistluse jooksul ette ei tulnud.

“Minu jaoks oli kõige emotsionaalsem sõit viimasel ringil,” rääkis pärast võitu tippspordist loobumisest teatanud sakslane. “Pärast finišilippu ütlesin läbi raadio oma meeskonnaliikmetele, mis otsuse olin langetanud. Mul oli väga raske oma tundeid valitseda.”

Tehnikaga hädas olev ning viimastel nädalatel järjest rohkem oma tormise eraeluga meediasse trügiv Räikkönen suutis seekord viperusi vältida ning jõudis fini‰isse teisena.

“Olen teise kohaga Monzas rahul, kogu tiim tegi nädalavahetusel fantastilist tööd,” sõnas Räikkönen, kes järgmisel hooajal võtab sisse Schumacheri koha Ferraris. “Võistluse saatuse otsustas see, et Michael suutis enne boksipeatust minust paremini vastu pidada.”

Poolakas tegi ajalugu

10. september oli ajalooline päev ka kõigi Ida-Euroopa vormelifännide jaoks. Nimelt tuli kolmandaks BMW Sauberi meeskonnas sõitev poolakas Robert Kubica, kellest sai esimene idaeurooplane vormel-1 võistlussarjas, kes on GP-etapil poodiumile astunud.

Seitsmendalt stardikohalt alustanud Kubica jaoks oli see alles kolmas läbitud etapp. “Enne võistlust tulid mõned meeskonnaliikmed minu juurde ja ütlesid, et tahaksid mind poodiumil näha. Arvasin, et see on nali, kuid nüüd oleme siin,” rääkis üliõnnelik Kubica.”See oli raske võistlus, sest pidin pidevalt Alonso ja (Felipe) Massaga koha pärast võitlema.”

Kolm etappi enne hooaja lõppu on Alonso ning Schumacher teistele püüdmatus kauguses, Ferrari teine piloot Felipe Massa hoiab pilootide arvestuses 62 punktiga kolmandat kohta. Ferrari jaoks oli võit Itaalias ülitähtis, sest lisaks

Schumacheri võiduvõimaluse kasvamisele mööduti konstruktorite arvestuses Renault’st – meeskondadel on nüüd vastavalt 168 ja 165 punkti. Kolmas on McLaren-Mercedes 97 punktiga.


Michael Schumacheri tänukõne

Praegusel hetkel ei ole mul piisavalt sõnu ja ükskõik, mida ma ka ei ütleks, ei suudaks see väljendada minu armastust mootorispordi maailma vastu ning kirjeldada seda, mida võistlussport on minule andnud.

Minnes üle kardisarjast vormel-1-le, olen üle elanud hetki, mida ei saa keegi minult võtta. Olen õnnelik kõige selle üle, mida olen saavutanud. Tahan tänada neid, kes on mind erinevatel aegadel toetanud, innustanud lapsepõlves, rõõmustanud minuga võitude üle, kurvastanud kaotuste korral.

Üle kõige soovin tänada oma abikaasa Corinnat ja kahte last, kes on mulle viimastel aastatel kirjeldamatult palju jõudu andnud. Kõik aastad, mille olen veetnud vormel-1 sarjas, on minu kõrval seisnud sõbrad, eriti viimastel aastatel Ferrari meeskonnas. 

Tahan küll veeta tulevikus enam aega perekonnaga, kuid ma ei unusta teed Ferrari tiimi juurde. Aga praegusel ajahetkel on oluline, et võidaksime veel kord ühe MM-tiitli.

Ferrari president

Luca di Montezemolo

Olen alati öelnud, et kui Michaeli otsus tuleb, võtan selle rahulikult teadmiseks. Aga praegu olen ikkagi kurb. Oleme koos läbi elanud unustamatuid aegu – mõned neist olid rõõmuhetked, teised jälle ebaõnnestumised. Aga fakt on see, et Michaeli saavutusi korrata on raske.

Meie meeskond ütleb Michaelile kaasa soojad sõnad. Tunnustust avaldavad toetajad ja fännid – ta on punases värvis sõites meile palju rõõmu toonud. Michael on ühtaegu kaastundlik ja emotsionaalne, tõeline spordimees. Michael on kirjutanud vormel-1 ajalooraamatusse väga sisuka peatüki. Nüüd on vaja teha veel kokkuvõtted ja pidada üks võimas lõpukõne.

Michael Schumacher

Sündinud: 3. jaanuaril 1969

Perekond: abikaasa Corinna, tütar Gina Maria ja poeg Mick

Hobid: jalgpall, tennis, ujumine, suusatamine ja karaoke.

Meeskonnad: Jordan-Ford (1991), Bennetton (1991–1995), Ferrari (1996–2006)

Grand Prix´sõite: 247

MM-tiitleid: seitse (1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004)

Võite: 90

Poodiumikohti: 152

Parimaid stardikohti: 68

Kiiremaid ringe: 75

Esmene võit: 1992 Belgia Grand Prix