"Eesti olümpialiikumine on aastaid medalita püsinud, nüüd taastasite teie traditsioone," tunnustas EOK president Tiit Nuudi judokasid Tiiu Asperit ja Leonid Patlatenkot ning ujuja Vladimir Labzini. Lilled ja mälestusesemed käes, andsid sportlased ja treenerid lühikese pressikonverentsi.

Judotreener Andres Põhjala sõnutsi olid tingimused Esbjergis rasked. Noored sportlased pidid parajas kuumuses lühikeste vaheaegadega tatamil rassima, otsustasid vastupidavus ja oskus võtta vastu taktikaliselt tarku otsuseid.

"Tiiu maadles enne turniiri treeningul palju poistega," rääkis Põhjala, ja kehakaalus kuni 52 kg pronksi võitnud 15-aastane kaunitar lisas: "Eks poisid muutu tusaseks küll, kui nad minu võttest selili lendavad. Aga tuleb leppida."

Tuleval aastal saavad Asper ja temast aasta vanem, kuni 55-kiloste poiste seas hõbeda teeninud Leonid Patlatenko end taas omaealiste eliidis proovida -- siis peetakse esmakordselt noorte EM-turniir.

200 m rinnuliujumises 2.23,63-ga hõbedale tulnud ning võistluste käigus mitu korda Eesti juunioride rekordit uuendanud 16-aastane Vladimir Labzin ja tema onust treener Oleg Labzin rääkisid võimalusest jõuda juba tuleval suvel olümpiale. Norm 2.20 pole ebareaalne. Peagi siirdub Vladimir aastaks Barcelona tugevasse klubisse harjutama, koolist võttis ta ujumise huvides akadeemilise puhkuse.

Eesti Esbjergi-delegatsiooni juht Martti Raju teavitas, et 2001. aastal toimuvad noorte olümpiapäevad talvel Vuokattis ja suvel Hispaanias Murcias.