"Finaalis mind kuues koht ei rahulda, sest see tähendaks viimaseks jäämist," rääkis Jaanson. "Miinimumeesmärk tulla kaheksa parema sekka on täidetud. Võimalikust rahulolust saab rääkida alles võistluse möödudes. Mõne varasema kohaga võrreldes jääks näiteks viies plats lahjaks, samas pean lähtuma tänasest reaalsusest."

NELI MEEST JAANSONIST VÕIMSAMAD. Bulgaarlast Ianakievit lõi Jaanson lohutussõidus ja usub, et suudab sama korrata ka finaalis. "Neli ülejäänud meest on minust lihtsalt võimsamad. Peaksin pool aastat sõitma samasuguse võimuga nagu siin, siis võiks hakata medaliheitlusest rääkima," lausus Jaanson.

Kuivõrd favoriidid võivad medalijanus tulistjalu minema tormata, võib mõni lõpuks ka ära vajuda. Jaanson möönab säärase võimaluse olemasolu, aga teab, et kõrvalvetel tõmbavad aere väga kogenud sõudjad.

"Alati võib juhtuda, et kellelgi ütleb närv üles. Ülemääraseid lootusi ei maksa hellitada, võin medalile mõelda vaid mõne mehe halva päeva korral. Olen öelnud: võimaluse avanedes kasutan selle ära!" lubas Jaanson.

TUULEIIL OHUSTAS FINAALIKOHTA. Eilses poolfinaalsõidus ehmatas eestlasest eksmaailmameistrit enim avakilomeetri keskel küljelt rabanud vastutuuleiil, mis mõjus teisel rajal sõitnule tunduvalt enam kui viiendal rajal liikunud suurimale ohustajale lätlasele Andris Reinholdsile. "Mõtlesin juba, et siia see finaalikoht jääb," tunnistas Jaanson. "Õnneks sai tuul vabalt puhuda 250–300 m jooksul. 1000 meetril möödusin lätlasest, rohkem probleeme polnud."

Jaanson sai lõpuprotokolli ja rõõmustas: "Kolmandal veerandil 1000 meetrilt 1500-ni olin kiireim, selle lõigu aeg 1.46 on sekundi võrra parem kui kahe päeva eest. Reinholds sai aja 1.50, siin ta alla andis. Aga näe, teises sõidus on Waddell läinud 1.44-ga! Tema on tõesti võimsaim, kindel kullapretendent."

Stardis piidles Jaanson ka esimese raja meest Vaclav Chalupat. Jaanson hakkas aga pärast võrdset starti tshehhil eest libisema, kuid jäi Reinholdsist maha alla sekundi.

Kui raske teine sõiduveerand läbi sai, võis Jaanson otsustava kilomeetri alguses tempot tõsta. Chalupa liikus tagapool vaevaliselt, Reinholds jäi maha samal moel nagu lohutussõidus bulgaarlane Ivo Ianakiev -- tasapisi, aga kindlalt. Lõpuks lahutas kolmandat kohta neljandast enam kui kaheksa sekundit.

"Põrutasin täie hooga lõpuni, viimasel kahesajal meetril kippus jalgadest jõud kaduma. Ma ei usaldanud ennast, kindluse mõttes pingutasin edasi ka siis, kui kohad juba selged olid," selgitas Jaanson, kelle kukkur täieneb vähemalt 200 000 krooni võrra. Nii suur on Eesti Olümpiakomitee poolt viiendaks või kuuendaks tulnud sportlasele lubatud preemiaraha.

BUDÕLINI MEDAL INNUSTAS. Jaanson mainis, et nii teda kui kogu Eesti olümpiakoondist innustas Aleksei Budõlini pronksmedal. "Rahvas on vaimustuses, õhkkond suurepärane. Selline saavutus annab kõigile positiivse emotsiooni, tuju tõusis kõvasti."

Jaanson nägi Budõlini pronksimatshi telerist, vahel on ta vaadanud ka mõnda teist ala.

Täna otsib Jaanson spordivälist tegevust, mis juhiks mõtted otsustavalt sõidult eemale. Mereelu tutvustavas akvaariumis käis ta üleeile. "Eile pildistasin olümpiaküla, klõpsisin terve filmi täis. Laenasime elektrikäru ja võtsin Andrei Shilini roolimeheks. Seegi oli hea vaheldus."

Sõudmine

ÜHEPAADI POOLFINAALID

1. sõit: 1. Rob Waddell (Uus–Meremaa) 6.58,01

2. Derek Porter (Kanada) 7.00,82

3. Ivo Ianakiev (Bulgaaria) 7.03,89

4. Gerard Egelmeers (Holland) 7.07,14

5. Matthew Wells (Suurbritannia) 7.09,68

6. Don Smith (USA) 7.10,69.

2. sõit: 1. Xeno Müller (Shveits) 7.01,86

2. Marcel Hacker (Saksamaa) 7.03,47

3. Jüri Jaanson (Eesti) 7.06,70

4. Andris Reinholds (Läti) 7.15,04

5. Jan Ziska (Slovakkia) 7.26,51

6. Vaclav Chalupa (Tshehhimaa) 7.30,28.

FINAALI RADADE

JÄRJESTUS:

1. Jaanson

2. Hacker

3. Müller

4. Waddell

5. Porter

6. Ianakiev