“Olen pika karjääri jooksul mõistnud, et üksi ei saavuta spordis midagi,” ütles Jaanson auhinda vastu võttes. Ja loogilise jätkuna oma sõnadele tänas ta peret, treenerit ja kõiki abilisi.

Ka Grinko auhinna vastu võtnud Jaanson rääkis hiljem, et oli äsja ühenduses Hiinas läbirääkimisi pidava treeneriga. Hiinlastel polevat midagi selle vastu, kui Grinko jätkab ka Jaansoni juhendamist, eestlane koguni olevat oodatud Hiinasse harjutama, oli kuuldud sõnum.

Treeninglaagris viibiva Kristina Šmiguni auhinna võttis vastu tiimi suusapealik Raul Seema. Kristina tänas tunnustuse eest video vahendusel.

Parimasse võistkonda kuulunud Endrekson kinnitas, et aasta alguses oli sõudjate sellist edu raske uskuda. “Aga kui ma Poznanis MK-etapil nägin, kui võimas Jüri on, siis hakkasin uskuma, et ta võib Ateenas puraka teha,” ütles Endrekson. “Meie miinimumeesmärk olümpial oli finaal ja selle ka täitsime.”

Säras ka sõudeliidu president Rein Kilk. “Lootsime tänavu parima meessportlase autasu. Parima võistkonna ja treeneri tunnustamiseni lootsime jõuda edaspidi. Nüüd on jäänud vaid üks seatud siht: et sõudeliidule kuuluks 2010. aasta parima naissportlase tiitel,” ütles Kilk.

Esmakordselt suurhallis

Esmakordselt võõrustas aastat kokkuvõtvat spordipidu Saku suurhall. Kui läks auhindade jagamiseks, hõigati esimesena välja ringhäälingunõukogu – tegemist ROK-i aastaauhinnaga kategoorias “Sport ja meedia.” EOK hinnangul aitas just nimetatud organisatsioon tagada õnnestunud tele- ja raadioülekanded Ateena olümpiamängudelt. Eriti käib see Eesti Raadio kohta, kelle eelmine juhtkond soovis sporditoimetust üldse kaotada, ja olümpiaülekanded olid pikka aega kahtluse all.

Aasta kolmeks edukamaks spordialaliiduks nimetati tähestikulises järjekorras judoliit, kergejõustikuliit ja sõudeliit. Noorsportlastest märgiti ära kergejõustiklased, veerandmailer Egle Uljas ja kettaheitja Margus Hunt.

Ning oligi järjekord suuremate tippude käes. Siin löödi kokku kolme osapoole – spordiajakirjanike, spordialaliitude ja rahva arvamus. Nelja parema mees- ja naissportlase ning kolme võistkonna osas langesid ajakirjanike ja alaliitude arvamused täpselt kokku.

Õhtu jätkus vabas meeleolus. Tähelepanu tõmbas Jaansoni ja koolitusguru Peep Vainu esinemine.