Üle 35-aastase Prica värvanud murdmaasuusakoondise peatreeneri Mati Alaveri sõnul on prantslane teinud varem lepingulist koostööd näiteks Norra noortekoondisega. “Juba ainuüksi see on kvaliteedi näitaja, kuid kui lisada, et sama mehega on töötanud Vincent Vittoz ja laskesuusaäss Raphael Vittoz, siis ei tohiks kellelgi kahtlusi olla,” rääkis Alaver.

Üle kolme aasta suusaringkondades ringi liikunud Prica teeb lühiajalisi lepingulisi töid. “Sama lugu on meie aitamisega. Peame nüüd otsustama, kas kutsume prantslase ka oktoobris algavasse lumelaagrisse,” ütles Alaver. “See ei ole üldse odav lõbu ja tähendaks, et peame kuskilt millegi muu arvelt kokku hoidma.”

Jaak Mae sõnul lihvisid nad klassikastiilis samamoodi sõidutehnika peensusi juba kümme aastat tagasi, kuid uisustiili proovis iga mees omal käel kohendada. “Kuid vabatehnikas on rohkem variante ja väiksed nüansid mängivad suurt rolli,” rääkis Mae. “Nägin juba mullu, et minu vabatehnika pole enam tipus konkurentsivõimeline, ja üritasin veidi stiili muuta.”

Mae sõnul on temal kogenud sportlasena uut stiili raskem omandada kui koondise noortel sprindiässadel. “Mullu poole hooajaga ei olnud mul stiili muutmise katsetest mingit tolku, sest liigutused peavad muutuma automaatseks,” rääkis Mae. “Üks asi on treeningul stiili lihvida, teine võistlustel täie rauaga panna. Selles osas peaks noortel kergem olema.”

Peatreener Alaveri sõnul mõtlesidki nad Prica värbamisel ennekõike noorte arendamisele, kes Ramsaus saadud õpetusega endi hinnangul väga rahule jäid.

Alaver jäi tervise tõttu koju

•• Esmakordselt ei osalenud murdmaakoondise Ramsau laagris peatreener Mati Alaver.

“Eks see minemata jätmine oli suhteliselt erakordne otsus,” ütleb Alaver. “Tingitud nii tervisest kui ka muudest asjadest. Kuid oktoobris lähen kindlasti laagrisse.”

•• Südameprobleemidega hädas olev Alaver jättis juba suvel vahele koondise esimese lume laagri Norras. Kas see tähendab, et Alaver kaalub pärast Torino olümpiat loobumist? “Esialgu ma nii kaugele veel ei mõtle,” ütleb peatreener.

•• Jaak Mae sõnul oli kogu Ramsau treeningplaan Alaveri koostatud ja abitreenerid Urmas Välbe ning Are Mets jälgisid selle täitmist täpselt. “Iga päev jooksid treeningtsükli andmed ja videod mulle Eestisse kätte. Nii et sain päris täpselt toimuvat jälgida,” ütleb Alaver. “Mullu septembris polnud itaallastel treener Marco Albarellot samuti esimeses laagris, kuid hiljem võitsid nad MM-il kulla. Tahaks, et meil olümpiahooajal samamoodi läheks,” muigab ta. EPL