„Hommikuti ärgates mõtlesin, kas saan treenida tunni, kaks või kolm. Ootasin ja elasin teadmatuses, millega organism jälle üllatada võib,” lausus Taaramäe, kelle jaoks sõnum sellest, et veres on Epsteini-Barri viirus, tuli suure kergendusena. „Ravi käib. Õnneks on mononukleoos haigus, millega ei pea istuma kodus või haiglas,” lisas ta.

Kuigi tippsportlaste seas on mononukleoos teada-tuntud tõbi, hakati Eestis sellest rohkem rääkima möödunud aasta lõpuks, kui bakter murdis maha teise Vändra ratturi Tanel Kangerti.

Taaramäe hea sõber alustab just täna aasta esimest velotuuri, tehes kaasa Itaalias peetaval mitmepäevasõidul Settimana Ciclistica Internazionale.

Ratast ei unusta

„Mis mul ikka Reinule soovida, ega midagi enam teha ole, peab rahulikult üle elama,” sõnas Kangert, kes puhkas igasugusest sportimisest 12 päeva, kuid ratta selga istus uuesti kuu aega pärast viiruse avastamist.

„Mul ei olnud ammu palavikku olnud, kuid see viirus pidi olema üks esimesi, mis välja lööb, kui koormus on nii suur, et immuunsussüsteem ei suuda enam toime tulla,” rääkis Kangert, kes nüüdseks on suutnud vormi enam-vähem taastada. „Praegu olen küll väga motiveeritud, vaim on valmis võidu sõitma, loodan, et füüsis tuleb kaasa,” lisas ta eile.
Ka Taaramäe kavatseb olukorra enda kasuks pöörata. „Viibin kuu aega kodumaa pinnal, kavas on väike puhkus spaas. Sõidan ka rattaga, kuid mõistlikult, tund-kaks päevas,” paljastas ta oma lähiaja plaane.

Esialgu võib loota, et Taaramäe viirus ei olnud nii laastav kui mõnel teisel. „Näiteks tiimikaaslane Rudy Mollard, kes kandis nakkust detsembrist märtsini, oli kui elav laip, isegi silmad valutasid. Mina sõitsin Pariis-Nice’i läbi, lisaks lõpetasin ühe etapi tubli teise kohaga,” lisas mullusel Eesti parima sportlase valimisel teise koha saanud Taaramäe.



HAIGUS

Mis on mononukleoos?

- Haiguse põhjustab tavaliselt Epsteini-Barri viirus.
- Sageli haigestuvad teismelised või nooremad inimesed.
- Viirus levib süljega.
- Nakatanul on halb enesetunne, palavik, kurguvalu, lümfisõlmede paistetus, külmavärinad, iiveldus, samuti isu- ja energiapuudus.
- Tavaliselt iseparanev viirushaigus, millest peaks jagu saama mõne nädala jooksul. Kõige parem ravimeetod on puhkus.



MAAILMAST

Söderling on endiselt jõuetu

Mononukleoosi haigestunud Rootsi tennisist Robin Söderling ei ole alates möödunud aasta juulikuust kaasa teinud ühelgi tenniseturniiril. Endine maailma neljas reket lootis naasta aasta alguses, kuid veebruari lõpus kirjutas ta oma Facebooki lehel fännidele vabanduskirja.

„Kahjuks ei ole ma endiselt sellises vormis, mis lubaks turniiridel kaasa lüüa,” sõnas ta. „Õnneks on mõned sümptomid, nagu näiteks palavik ja kurguvalu, kadunud, kuid mingil põhjusel olen jätkuvalt jõuetu, väsin lühikese treeningu järel kiiresti,” lisas ta.