Eile avati Austrias Salzburgis jalgratta maanteesõidu maailmameistrivõistlused, kuid Eesti viimase aja tippkolmik Jaan Kirsipuu, Janek Tombak ja Andrus Aug leivaalal grupisõidus – ega üldse – starti ei lähe.

Nii end haiglaselt tundnud Aug kui ka mõne kuu kannaluu mõra tõttu kevadel võistluspausi pidanud Kirsipuu leidsid jalgratturite liidu peasekretäri Urmas Karlsoni sõnul, et praeguse vomiga pole mõtet starti minna. Sama lugu oli ka juunis rangluu murdnud Tombakuga, kes on katkestanud mõlemal pärast vigastust osaletud võistlusel.

“MM ei ole naljategemine ja nad teavad seda. Jaani ja Andruse loobumist mõjutas kindlasti ka see, et rajal on kaks tõsist mäge. Pole mõtet minna, 200 kilomeetrit ära sõita ja siis sadulast maha ronida,” kinnitas Karlson, et mõistab meest otsust. “Jaan siiski oleks võinud minu meelest sõita, kuid ta on selline professionaal, et teab ise kõige paremini, mis seisus ta on.”

Nii kerkib meeskonna liidriks Erki Pütsep, kes samuti veel kuu aega tagasi kaldus pigem MM-ist loobumise poole. Ag2R-i rattatiimi profi heaks hakkavad tööd rabama Kalev Chocolate Teami rattur Mart Ojavee ning Prantsuse amatöörmeeskonnas U Nantes-Atlantique sõitev Tarmo Raudsepp, kes pole siiski eelnimetatute masti mehed.

“Ei ole üldse kindel, et nad suudavad selle maa lõpuni sõita. Ojavee ja Raudsepa ülesanne on Pütsepa elu võimalikult lihtsaks teha,” selgitas Karlson taktikat.

Pütsep ütles nädal tagasi, et üritab teha tiitlivõistlustel supersõidu. “MM-il teevad suured tiimid tööd ja teised loodavad õnnele.”

Mandri läheb medalit püüdma

“Ütles põhimõtteliselt õigesti,” arvas endine rattur Karlson. Tuleb teha õiged otsused ja õigete meestega eest ära minna. Üritada on võimalik maksimaalselt kaks korda. Kui äraminekud maha magatakse, on lootus läinud.”

Hoopis lõbusamad seisud on meie U-23 meeskonnal, mille koosseisus lähevad starti Ag2R-i ja Cofidise profitiimide huviorbiidis olev Rein Taaramäe ning  võimekad Tanel Kangert, Gert Jõeäär, Andrei Mustonen. Peatrumbiks on eestlaste tulevikuäss – käesoleva aasta noorsoo EM-i hõbe Rene Mandri.

“Selge see, et Eestil on aegade parim U-23 tiim!” teatas Mandri reipalt ning kinnitas, et läheb MM-ile medalit püüdma. “Rein Taaramäe lubas, et hakkab minu heaks tööle, jõudu on tal kõvasti. Eks näis, kuidas meie koostöö klapib.”

Võrreldes EM-iga ei ole favoriitide osas suuri muutusi, esimeste kohtade eest hakkavad heitlema eurooplased. “Hiljutistel võistlustel sõitsin koos nendega, kellega peaksin ka MM-il võidule kihutama, ja võrreldes nendega oli minek hea,” tunnetas Mandri head vormi, kuid lootis, et võistluse saatus viimaste meetrite peale ei jää. “Grupifinisˇ pole minu leib. Ma pole saanud viimasel ajal harjutada finisˇikiirendust, sest põlv oli haige. Pigem olen rabanud teiste heaks töötada.”