Talv jääb veel pikkade kuude taha, kuid 13.–14. augustil askeldab Otepääl suur jagu maailma suusaeliidist -- mängus on võistluse Saku Suverull 99 auhinnad.

Üheteistkümnest välisriigist tulijaile pakub konkurentsi Eesti koondis eesotsas Kristina Shmiguni ja Andrus Veerpaluga.

Mullust võitu lähevad kaitsma Kristina Shmigun ja slovakk Ivan Batory.

Kohal enam kui pool maailma esikümnest

Otepääle saabujaist hoiavad maailma edetabelis teist kohta venelanna Larissa Lazutina ja soomlane Mika Myllylä, nii MM–võistlustel kui olümpiamängudel kulda kogunud kuulsused.

Lazutinaga seltsis tulevad FISi tabeli esikümnest starti Nina Gavriljuk (4.), Olga Danilova (7.) ja Anfissa Reztsova (9.) ning Kristina Shmigun (8.). Tõhusa sõna loodavad sekka öelda Ramsaus MM– medalini jõudnud austerlanna Maria Theurl (14.) ja ukrainlanna Irina Taranenko– Terelia (19.), samuti mullune kolmas, olümpia-võitja venelanna Julija Tshepalova (11.) ja Katrin Shmigun (25.).

Ramsaust kolm kulda võitnud Myllylä ja tiitlikaitsja Batory (17.) vastased on veel nimekamad. Mihhail Botvinov (Austria) paikneb FISi tabelis 3., talvise Otepää MK–etapi võitja Espen Bjervig (Norra) 5., mulluse Suverulli kolmas, Jari Isometsä (Soome) 8., loobumiskavatsused matnud Aleksei Prokurorov (Venemaa) 9. ning Mathias Fredriksson (Rootsi) 10. kohal.

Seega osaleb Suverull 99-l maailma esikümnest viis naist ja kuus meest.

Ramsau MM-i medalivõitjad Kristina Shmigun ja Andrus Veerpalu (18.) ning Katrin Shmigun ja Jaak Mae (21.) kuuluvad kindlalt favoriitide sekka. Kui Kristina tõusis eelmisel suvel Otepääl pjedestaali ülaastmele, siis Veerpalu tunnistas vaid Batory paremust.

Eesti värves stardivad meie murdmaasõitjaist Suverullile veel Cristel Vahtra, Õnne Kurg, Jana Rehemaa ja Piret Niglas ning Raul Olle, Meelis Aasmäe, Pavo Raudsepp, Risto Roonet, Egert Ispert, Raul Seema, Priit Narusk, Marko Arujõe ja Deniss Ustinski, samuti meie laskesuusakoondis.

100 000 krooni suuruse auhinnafondiga Saku Suverull 99, mille kaugeimad külalised Fumiko Aoki ja Katsuhito Ebisawa saabuvad Jaapanist, koosneb kolmest osast.

Talvel oodati sadu, nüüd kuiva

Reede õhtul läbivad nii naised kui mehed rullsuuskadel 2,7 km pikkuse proloogi. Selle alusel moodustatakse stardijärjekord laupäevahommikuseks murdmaajooksuks. Naised silkavad kuplite vahel kaks ja mehed neli 1,5 km pikkust ringi. Lõplik paremusjärjestus tehakse laupäeva pärastlõunal selgeks naiste 12 km (3x4 km) ja meeste 20 km (5x4 km) rullsuusarajal, kuhu lähtutakse seniste tulemuste alusel viitstardist.

Enne jaanuarikuist MK– etappi ootas võistluse direktor Alar Arukuusk pikisilmi lund. Nüüd ei oska Suverullil sama ametit pidav mees nimetada ühtki segavat asjaolu. "Loodan, et sadama ei hakka," muigab Arukuusk pinevalt. "Pealtvaatajate arvust sõltub oluliselt eelarve tuludepoole täitumine."

Eelmisel aastal viisid tippsuusatajad Suverullilt maailma sõnumi: Eestis osatakse suurt võistlust korraldada. Nüüd ei saa latti madalamale lasta.

Abiks pealtvaatajale

Võistluse Saku Suverull 99 täiskasvanud pealtvaatajad peavad lunastama 100 krooni maksva kollase pileti. Õpilaste ja pensionäride roheline pilet maksab 50 krooni. Nii üks kui teine kehtib mõlemal võistluspäeval. Alla 120 cm pikkused lapsed pääsevad areeni äärde tasuta.

Pealtvaatajapilet ei tähenda veel autoluba. Sinise autoloa võivad sõiduautojuhid lunastada 30 ja bussijuhid 60 krooni eest. Loaga pääseb viide parklasse.

Raja äärde pääseb publik Tehvandi hotelli kõrvalt nii Neljakasemäe kui Kunimäe poolsest väravast ning lasketiiru teelt Ansumäe all asuvast väravast.

EPL