Plaanitud lõpuspurt tõi edu

Distantsi teisel poolel suudeti tempot tõsta ning jälitajate ees teisena finiðisse sõuda. "Juba stardi eel tegime plaani teisel kilomeetril spurtida, kavandatu õnnestus hästi. Rootsi ja Norra ei saanud hetkekski ohtlikuks," rääkis Endrekson rahulolevalt.

Samas polnud ta kindel, kas lohutussõidus kogetud kiirusest piisab finaali pääsemiseks. "Sõltub, kellega koos poolfinaalis sõuame," tõdes ta. "Enesetunne on hea - A-finaalis osalemine oleks mõnus." Vastaste nimekiri selgub täna hommikul.

Juulikuu lõpus tulid Tõnu Endrekson ja Leonid Gulov kahepaadil kuni 23aastaste maailmameistriks. Samal ajal laenas sõudeliit aastaks neljapaadi. Puhkes tuline vaidlus, kas MMile tuleks saata kahe- või neljapaat. Esmalt otsustas sõudeliit kahese, seejärel erakorralisel koosolekul neljalise kasuks. Vahepeal jõudis alaliidu president Tarmo Kõuts isiklikult neljapaadi treeningut vaatamas käia. Ka sportlased eelistasid suuremat alust.

Laenatud paat ostetakse aasta pärast välja

"Loomulikult näeme eesmärgina 8. kohta, mis tagaks paatkonnale olümpiatoetuse," rääkis Eesti Sõudeliidu peasekretär Jaan Tults veel enne lohutussõidu starti. "Ent ka juhul, kui poisid kaheksa hulka ei mahu, tahame neljapaadiga alanud tööd jätkata. Neljapaat tähendab paljudele perspektiivi, tagab konkurentsi - ka Jüri Jaanson mõtleb kaasalöömisest - ja annab tööisu.

Niikuinii ei kata olümpiakomitee kogu ettevalmistuskulu. Ühe sõudja kohta, kui tahame professionaalselt kaasata paadiauto juhi, massöörid ja hooldetiimi muud liikmed, kulub aastas tunduvalt suurem summa, kui on EOK käsutuses. Vaja on sponsoreid - nagu Tallinna Sadamat, kes praegu MMile tulekut toetas."

Tults kinnitas, et laenuaasta lõppedes ostetakse neljapaat välja. Hiina päritolu alus saadi laenuks tänu headele suhetele sõudeergomeetreid valmistava firmaga Concept II. Paat maksab 6500 Inglise naela ehk praeguse kursiga veidi üle 160 000 krooni. Samas ulatub kuulsamate paatide Empacher ja Filippi hind 200 000 kroonini.

Peep Pahv, Gunnar Press