“Hõbe särab nagu kuld,”ütles Cop. “Paljud kahtlesid, kas üldse MMilt midagi saame.”

MM-i järel nagu Zombi

Kui Sloveenia kõigi aegade edukaim sportlane, olümpialt ja MM-ilt 13 medalit teeninud Cop käis möödunud kevadel välja idee, et kõik maa paremad sõudjad võiksid katsetada oma võimeid neljamehepaadis, suhtus treener ettepanekusse eitavalt. Läbikukkumise risk oli liiga suur.

“Pidime seetõttu isekeskis valmistuma,” ütles Cop. “Olin väga ärevil, tahtsin teada, mis sellest välja tuleb. Kahepaadil olime saanud häid tulemusi. Meelitasin ka Davor Mizeriti ja Matej Prelogit looma neljapaati, ja asi õnnestus.”

Augusti lõpus peetud MM-il valitsev leitsak tegi sloveenide ülesande keerulisemaks. Cop ja tema parem käsi ·pik, kellega koos olid nad kahepaadil tulnud Sydneys olümpiavõitjaks ja mullu Ateenas teeninud hõbemedali, olid valmistunud raskeks katsumuseks. Kuid nad ei oodanud, et kaheksa päeva jooksul kuus korda 2000 m pikkuse distantsi läbimine neile nii palju jaksu nõuab.

“Väga karm mahv,” hindas Cop. “Juba pärast poolfinaale tundsin end kurnatuna.”

Kahepaadi finaalis edestasid Cop ja ·pik hõbemedali teeninud itaallasi kindlalt, kuid hingetõmbeajaks polnud mahti.

“Kartsin enne neljapaatide finaali, et ei jõuagi finišisse, olime Lucaga täiesti tühjakspigistatud,” tunnistas Cop. “Seetõttu ei suutnudki alustada nii kiiresti nagu tavaliselt. Tasapisi saime end tööle, leidsime rütmi ja jõudsime isegi spurtida.”

Medalid kaelas, polnud aga Copil ja Špikil jaksu pidutseda. “Tundsin end nagu Zombi, taastumiseks kulus kolm päeva,” rääkis Cop.

Kümmekond päeva tagasi Eestit külastades seadis Cop pärastlõunal uniseks jäänud kahe ja pooleaastase tütre Ruby Jaansonide autosse puhkama. Juunis sündinud Amber magas samal ajal abikaasa kõhukotis.

“MM-ile ei saanud pere kaasa võtta, sest beebiga oli vara nii kaugele reisida,”ütles ta. “Aga reeglina võtan nad kaasa. Tunnen end pere juuresolekul palju kindlamini.”

Copi sõnul püüab ta pühendumist nõudvate treeningute kõrval elada normaalset elu, sest sportlasekarjäär ei kesta igavesti.

“Just lähedaste tugi on aidanud mul viimasel viiel aasta entusiastlikult edasi harjutada,”tunnistas ta. “Olen harjutanud tavapärasest palju vähem. Mõtlen rohkem, mis on mulle kasulikum ja mis mind paremaks teeb.”

Järgmiseks hooajaks plaane tehes peab Cop kõige tähtsamaks jõuda kevadeks nii tugevaks ja vastupidavaks, et võiks konkureerida maailma paremikuga ühepaadil.

Hing ihkab vaheldust

“Varem sõitsime Sloveenias ühepaati ja kahepaati. Tänavu saime liikuma ka neljapaadi, aga tippklassi mehi on meil vaid neli. Järgmisel aastal peame veel neljakesi koormat kandma, sest juuniorid pole veel küllaldaselt kõvad. Tulevikus suudame ehk panna välja kaks-kolm paati, nii et keegi ei pea osalema kahes paadiklassis,”arutles Cop.

Ateena olümpia järel tegi Cop ootamatu pöörde, harjutades oktoobrist märtsini murdmaasuusatamist, ei istunud kordagi paati ega teinud ühtki erialast treeningut. Püüe pääseda Sloveenia suusakoondisse ei läinud küll korda, aga eeloleval talvel üritab uuesti.

“Suusatamine annab tugeva ettevalmistuse. Nii et kui mul ka ei õnnestu koondisse saada, ei kaota ma midagi. Olen sõudmist harrastanud üle 20 aasta, hing ihkab vaheldust.”

Sõudeveel hindab Cop kõige enam paadi kerget libisemist veel, siis pole vahet, kas ta tõmbab aere ühe-, kahe- või neljapaadil. Aga kui kehaline vorm on keskpärane ja koostöö tiimikaaslastega toores, ei meeldi talle ükski paat.

Jaanson: Copi treeningud on valusad

•• Jüri Jaansoni sõnul harjutab Cop mitmekülgselt, kasutades kodukandi pakutavaid võimalusi. “Tema tugevuseks pean füüsilist sitkust ja enesekeskset maailma,”ütles Eesti edukaim sõudja. “Muud erilist pole, kui et tema treeningud on valusad.”

•• 1995. aastal oli Jaanson kevadest saadik hiilgavas vormis, võites kõik maailmakarikavõistluste etapid. Augustis peetud MM-il Tamperes pidi ta leppima hõbemedaliga Copi järel.

•• “Iztok oli kogu hooaja ühtlaselt hästi sõitnud, pidasin teda tõsiseks medalipretendendiks, kellega tuli igal juhul arvestada,”ütles Jaanson.

•• Jaanson iseloomustas Copi laheda, positiivse, energilisena.