Küll on selge, et kolme nädala pärast peetaval kuulsal Luzerni regatil istuvad olümpiahõbe Jüri Jaanson, Andrei Jämsä, Tõnu Endrekson ja Leonid Gulov lõpuks ühte paati. Vormitipp sihitakse tänavu ainult üheks võistluseks: augusti lõpus Londoni lähistel Etonis peetavateks maailmameistrivõistlusteks.

Eile said paatkonna liikmed ja treener Tatjana Jaanson ergutava süsti: Kadrioru luigetiigi keskel allkirjastas alaliidu president Rein Kilk lepingud suurtoetajate Sampo panga, EMT ja Pere Leivaga. Sampo pank toetab Pekingi olümpiani just neljapaadiprojekti, kuid kokkuvõttes saavad abi ka teised paatkonnad.

Eelmise nädala lõpus osales kolm neljandikku neljapaadi tiimist MK-etapil Poznanis. Endrekson ja Jämsä võitsid B-finaali ja teenisid kokkuvõttes 7. koha. Gulov oli ühepaadil 12. ning pärast hiljutist haigust uuesti täistuurid üles kruvinud Jaanson ei soovinud veel võistelda.

Erinev strateegia

“Mul polnud selle võistluse pärast mõtet vormi forsseerida,” nentis Jaanson. “Põsekoopapõletik röövis esmalt kaks nädalat, seejärel kulus veel kolm nädalat taastumiseks. Nüüd olen Endreksonile ja Jämsäle uuesti järele jõudnud. Nende meeste valmiduses püüda MM-il kõrget kohta pole mul mingit kahtlust!”

Endrekson lausus, et Poolas tuli kõige paremini välja just viimane sõit ehk B-finaal. Nüüd vaatab ta lootusrikkalt Luzerni poole. “Finaali tahaksime seal neljasel küll murda, aga esikolmikusse me vist ei peaks veel jõudma,” arvas ta.

“Võrreldes eelmise aastaga oleme tänavu valmistunud strateegiliselt hoopis teistmoodi,” rääkis treener Tatjana Jaanson. “Kõik on korras, sest tean, miks on üks või teine asi nii, nagu nad on. Olümpiat silmas pidades saame hooaja lõppedes võrrelda kahel erineval aastal tehtut. Luzernis pole me veel kindlasti tippvormis. Millise koha seal saavutame, sõltub sellest, milline on konkurentide hetkeseis.”

Gulov on tänavu olnud hädas seljavaluga, ka harjutas ta talvel teistest eraldi. Jüri Jaanson tõdes, et paatkonna ainus narvalane pole veel sama heas seisus kui teised. “MM-ini on kaks kuud aega. Me kõik teeme selle nimel tööd, et sealt hea koht tuleks. Ent tänavune on ka aasta, mil soovime olümpiat silmas pidades kõik taustsüsteemid toimima saada,” ütles Jaanson.