Laupäeval Pärnu jõel toimunud Eesti karikavõistlustel said kõik koondislased oodatud esikoha kätte, kuid koduse konkurentsi hõreduses ei saa paadi minekut kuigi täpselt hinnata. Nädal varem jäid Jamnes ning Lutoshkin-Tasane Duisburgi regatil pidama eelsõitudesse.

Juba laupäevaks oli otsustatud, et Jamnes, Lutoshkin ja Tasane ei osale eeloleval nädalavahetusel Luzernis toimuval Rotsee regatil. Selle asemel jätkatakse Pärnu jõel treeninguid. Shveitsi lennatakse 6. juunil ning 7.-9. juunini heideldakse Luzernis olümpiapiletite eest.

Nädalavahetusel otsustas Rotseest loobuda ka Jaanson.

Jamnese karikavõitu ohustas Lutoshkin

Eesti karikavõistlustel jäi naiste ühepaadi finaalini 20 minutit, kui Jamnes paadi veele viis ja avastas, et see pole sõidukorras. Lutoshkin, kes sõitis ühelist Jamnese paadiga, oli pärast poolfinaali jätnud jalatoed ja muu kaadervärgi endisse asendisse panemata.

Hetkel, mil sõidukaaslased Pärnu Kalevi paadisillast poole kilomeetri kaugusel asuva stardiliini taha jõudsid, keerutas Jamnes veel koos treener Matti Killinguga mutrivõtit. Päris head tempot hoides jõudis ta siiski viimasel hetkel pärale.

Võistlusdistantsil polnud Jamnesel enam kiiret - ja ikkagi kaotas lähim rivaal, treeningupartner Moonika Tõrva lõpuks ligi poole minutiga. Kahju, et Pärnu Kalevi kolmas rahvusvahelisele areenile pürgiv kasvandik Katrin Herm klubi huvides neidude klassis sõudis, tema ja Tõrva duell pakkunuks pinget. Eraldi sõudes oli Herm neli sekundit kiirem.

Tänase seisuga tuleb Luzerni kaht olümpipiletit taotlema üheksa ühepaadisõudjat, neist enamik on Jamneselt varem lüüa saanud. Ilmselt sõltub eestlanna edu oskusest närvipinge maha suruda ja julgusest võtta jõuvarudest viimane - siis peaks ta konkurentidest kiirem olema. "Pireti ettevalmistus läks hästi ja tal on kõik eeldused Luzernis sihile jõuda," kinnitas treener Killing. Ka maestro Jaanson arvas senise põhjal, et nii Jamnesel kui paariskahesel võib valikregatt ootuspäraselt minna.

Lutoshkinist sai taas eessõudja

Paari nädala eest nägid asjahuvilised Emajõe regatil, et Lutoshkin ja Tasane on paariskaheses kohad vahetanud, Tasase eessõudjaks seadnud. Pärast Duisburgi regatti istutakse jälle ammusest tuntud kohtadel. "Eessõudmine kurnab. Minu meelest võikski kohti aeg-ajalt vahetada, see vabastab rutiinist," arutles Tasane. "Tegelikult on Lutoshkinil ikka eessõudmiseks rohkem kogemusi ja soont," jäi Killing hoolealuste meelemuutusega rahule.

"Kui kaks nädalat tagasi sõudsid konkurendidki Kölni regatil talveunest tõusnutena uniselt, siis Duisburgiks oldi juba võistlusvalmis," jätkas Killing. "Roman ja Priit aga pole veel ärganud. Küllap tulnuks talvel ja varakevadel leida aeg-ajalt võimalusi neid raputada, mingil moel võistlema panna. Praegu jätab kiiruslik vastupidavus soovida, ent õnneks on viimane ettevalmistusetapp alles käimas."

Jaanson loobub Luzerni regatist

Mullune MM-hõbe Jüri Jaanson võitis Pärnu jõel küll karika, ent Tasane ja Lutoshkin osutasid ootamatult tugevat vastupanu ning mõnda aega jaksas tuusade tempos sõuda ka Vjatsheslav Divonin. Ometi oli Jaanson jõelt tulles päris väsinud.

"Valmistumine läheb enam-vähem normaalselt, kuigi see on selge, et Jüri Rotsee regatil mullust vormi ei näita," oli treener Mihkel Klementsov enne finaali öelnud. Mäletatavasti võitis Jaanson eelmisel aastal Luzernis tänini püsiva maailma tippmargiga, nii et panust Atlantale tehes poleks võrreldavalt kibedat sõitu vajagi. Ent Jaanson oli treenerist mornim.

"Töö kulgeb plaanipäraselt, aga sõit ei lähe," võttis sõudemaailmas olümpiafavoriidiks hinnatu paadisillal hingeldades tõeks. "Tehnika ei klapi, minekut pole - ja kogu lugu. Tunne on samasugune nagu 1993. ja 1994. aastal. Vajan tehnika taastamiseks rahulikku tööd. Tahan veel täna oma meeskonnaga maha istuda ja olukorra läbi arutada - arvan, et mõistlikum on Luzerni regatilt kõrvale jääda, kodumaal tööd teha ja Eesti meistrivõistlusteks valmistuda. Nii halva tehnikaga sõudes võiksin Rotseelt vaid stressi juurde hankida."

Jaanson, Klementsov ja doktor Ants Kiviselg võtsidki pühapäeval vastu otsuse Luzernist loobuda. "Füüsiliselt on Jüri minu meelest kombes ja ka õige sõidutunne on üsna lähedal," hindas Kiviselg. "Tugevaid regatte leiab olümpia eel küllaga, esialgu näib tõesti mõistlikuna enne neid tehnika kätte saada."

Olümpiahooaeg ei piirdu olümpiaregatiga

Lisaks Jaansonile on Atlanta-pilet taskus Katrin Hermil, kes sõidab olümpiapäevil toimuvasse rahvusvahelisse noortelaagrisse. Eesti Sõudeliidu peasekretär Jaan Tults loodab, et Herm suudab harjumuspäratus miljöös harjutades häid emotsioone koguda ning augustis oma viimastel juunioride MMvõistlustel Shotimaal kenasti sõuda. Juunioride MMil tahab Eesti kindlasti välja panna ka noormeeste ühepaadi (ilmselt Andrei Shilin) ja paariskahese.

Samas sõutakse olümpiakavast välja jäetud paadiklasside MM, millele peaks medalipretendendina minema vähemalt kergekaallane Lutoshkin. "Võimalik, et Jaanson ja Tasane istuvad selleks regatiks roolijaga kahepaati," avab Tults laiema avalikkuse eest varjul olnud kaardi.

Eelmisel suvel MMi õhku nuusutanud SK Pärnu roolijata neljane aga teeb tõenäoliselt kaasa vanuseklassi seenior-B Rahvuste Karikal Hazewinkelis. Nõnda ei piirdugi olümpiahooaeg vaid olümpiaregatiga.

GUNNAR PRESS