Projekti “EOK tuleb külla” raames on olümpiakomitee sõlminud mängu- ja spordiväljakute rajamiseks lepinguid kokku 42 omavalitsusega.

Lääne-Viru maavalitsuse vanemspetsialisti Olev Raudsepa sõnul kaasati nende maakonnas ettevõtmisse lisaks Triigile veel Essu ja Vajangu mänguväljaku ehitus. Kokku panustab olümpiakomitee nende projektidega 900 000 krooni ning väljakute kogumaksumus on umbes 2,5 miljonit krooni. Veel järgmise kuu lõpul sõlmib EOK vastavad lepingud Hiiumaal ning see tähendab ka kaaluka projekti lõppemist.

Märkimisväärne tugi

Väikestele maakohtadele on väljakute rajamine tähtis nii materiaalses kui ka moraalses tähenduses. See aitab tuua spordile lisaraha ja sunnib ka kohalikku omavalitsust spordile tehtavaid kulutusi kasvatama. Teisalt aitab väärtustada sportlikke eluviise ning loob rajatavate väljakute näol paremaid sportimistingimusi.

Jalgpall on Triigi külas alati populaarne olnud, kuid varem pidid külapoisid palli taga ajama lasteaia hoovis. Vallavanem Olev Liblikmanni sõnul kippus pall siis üpris tihti lasteaia aknasse lendama. “Ka sellepärast oli uue jalgpalliväljaku valmimine meile suureks kergenduseks.”

Kunagise õunaaia servale rajatud väljaku avamänguks FC Flora Rakvere noortemeeskonna vastu olid Triigi-Avispea noored jalgpallipoisid saanud selga uhke mänguvormi. Olgugi et avakohtumine selgelt kaotati, ei kahanda see noorte huvi ala vastu. Pallimäng on külas populaarne, seda kinnitas ka juba kõvasti tallatud muru.

“Ka viimase talve käre külm tegi murule liiga,” sõnas valla ehitusnõunik Raul Kütt.

Triigi poisid olid seda meelt, et oma väljak aitab neil ka mänguoskusi oluliselt kõrgemale tasemele viia. Nii on nüüdsest olemas koht, kus koos käia ja sportlikke oskusi lihvida.

Ka võrkpall küladesse

Külade spordielu elavdamiseks on teisigi projekte, kus rahasummad küll väiksemad, kuid ometi tekitatakse juurde uusi sportimiskohti. Nii näiteks on Jõgeva maavalitsuse tervisespordi nõukogu käivitanud tänavu võrkpalliväljakute projekti. Nädal tagasi toimusid avamängud uutel platsidel Jõgeva linnas ja vallas asuvas Vaimastveres.

Projekti raames rajatakse tänavu suvel maakonnas 33 võrkpalliplatsi. Kohalik omavalitsus ja küla, kuhu väljak tuleb, peavad valmis tegema platsi enda. Tervisespordi nõukogu toetusel saavad väljakud aga posti, võrgu ja palli. Ning iga uus plats mängitakse sisse maavalitsuse ja kohaliku võistkonna vahelise kohtumisega.

Üldjuhul on rajatud rannavõrkpalli väljakuid, mis on vähem nõudlikud ja mugavamad. Võib öelda,

et projekt on aidanud maakonnas oluliselt elavdada võrkpallihuvi. Toonud küladesse tagasi harjumuse mängida suveõhtutel võrkpalli.

“Usun, et mõne aasta pärast saame Jõgevamaast rääkida kui tõsiselt võetavast võrkpallikantsist,” ennustas maavanem Aivar Kokk.

Esimesena selle projekti raames avati võrkpalliväljak 12. mail Palal ning sellest on saanud Peipsi-äärses vallas juba ka populaarne sportimispaik. Ka Vaimastveres kinnitas kohaliku spordiklubi Illi esimees Väino Ling, et võrkpall on külas populaarne ja uue platsi tekkimine aitab kindlasti mängijate arvu suurendada.

“Suvekuudel kujuneb sellest kindlasti üks küla tõmbenumbreid,” arvas spordijuht.