“Proovisin küll rahulikult alustada, kuid ikkagi sõitsin ennast kinni,” rääkis alati positiivseks jääda püüdev neiu. “Tundus, et kogu see 15 kilomeetrit ainult üks suur tõus oligi.”

Cesana San Sicario laskesuusarajal ronisid naisted eile distantsi jooksul 490 meetri kõrgusele. Suurim kõrguste vahe oli 54 meetrit. Rada on küll kergem kui Pragelatos murdmaasuusatajatel, ent biatlonis tuleb pärast mäkkeronimist veel tiirus täpselt lasta.

Eveli võimalus heaks tulemuseks kadus juba esimeses tiirus, kui ta viiest märgist vaid kaks maha sai. “Ehk oli värin sees,” tunnistas elu esimese olümpiastardi teinud neiu. “Peale kolme trahvi enam suurt võistlusrõõmu pole. Rahulikumalt võttes läks tiirudes hiljem ka paremini.”

Lõpuprotokolli vaadates selgub, et isegi need kolm märki poleks palju aidanud. Kahe trahviminuti korral olnuks võitjale lõpus üle 11 minuti kaotanud eestlanna finišiprotokollis 58., puhtalt lastes 43.

“Väga hirmus võistlus oli – sõita ei jõudnud ja märkidele pihta ka ei saanud, vast edaspidi läheb paremaks,” pakkus eile sünnipäeva tähistanud Saue. Kas selle puhul tegid Eveliga suusastaadioni kõrval samas majas elavad meestekoondise liikmed ka midagi erilist, viskasid õhku näiteks? “Ei visanud, äkki oleks ma veel nii maha kukkunud,” muigas Saue.

Venelaste kaksikvõit

Eilne naiste pikk distants oli venelaste pidu. Lasketiirudes vaid ühe korra eksinud Svetlana Išmuratova ja Olga Põljova olid kiiremad naised ka murdmaarajal ja võtsid kaksikvõidu. “Sveta, Sveta,” kaikus venelasi täis publikutribüün, kui olümpia-võidu poole rühkiv Išmuratova suusastaadionil viimaseid meetreid lükkas.

“Olen võidu üle väga õnnelik, sest Venemaa koondisse mahtumine on väga raske. Nagu öeldakse: selja taga on Moskva, taganeda pole kuhugi,” ütles Vene armees kaptenina teeniv värske olümpiavõitja.

Hõbeda võitnud Põljova noomis korraldajaid. “Siinne rada on väga raske, ma loodan, et järgmine sõit on kergem. Kuid ma tänan määrdemehi, kes meile tänaseks ideaalsed suusad valmistasid.”

Kolmanda koha üle rõõmustas sakslanna Martina Glagow, kes Salt Lake Citys oli olümpial samal distantsil seitsmes ja kahel viimasel MM-võistlusel kuues. “Kui ma viimases tiirus ühe korra eksisin, mõtlesin, et medal on läinud, kuid olin kolmandaks tulles väga üllatunud,” rääkis Glagow. “Mulle oli seda medalit vaja, sest täna on minu õe 24. sünnipäev ja ta nuttis õnnest. Rääkisime temaga enne võistlust telefonitsi ja ta tahtis, et ma tema sünnipäeva auks medali võidaksin. Ning ma täitsin ta soovi,” lisas ta.

Viimases lasketiirus mängis oma kuldmedali maha eelmised kolm tiiru puhtalt lasknud norralanna Liv-Grete Poiree. Kolm trahviminutit kukutasid esikohal sõitnud Poiree lõpuks kümnendale kohale.

Talle järgnes lätlanna Madara Liduma, kes teenis neli trahviminutit. Hiilgesõidu teinud lätlanna eksis igas tiirus ühe korra. Ainsana pääses eilselt võistluselt tiirudest puhaste paberitega poolatar Krystyna Palka, kelle kehv sõiduvorm ei lubanud aga enamat kuuendast kohast.