Paraolümpiamängude traditsioonile pandi alus 1960. aastal. Alates 1988. aasta Souli mängudest on paraolümpia toimunud päris olümpia linnas paar nädalat pärast OM-i. Paraolümpia populaarsus on kiiresti tohutult kasvanud. Kui nelja aasta eest Atlantas võistles 103 maad, siis Sydneys 18. kuni 29. oktoobrini vältavatel mängudel on esindatud juba 121 riiki.

Eesti osales esimest korda 1992. aastal Barcelonas, kust kuus sportlast tõid kolm medalit (2 hõbedat ja 1 pronks). Atlantast tõid kümme sportlast üheksa medalit: 3 kulda, 4 hõbedat ja 2 pronksi.

Sydneys osaleb Eestist samuti kümme sportlast - kuus naist ja neli meest, kes võistlevad ujumises, kergejõustikus, laskmises ja purjetamises.

MEDALIALAD UJUMINE JA KERGEJÕUSTIK. Head medalisaaki võib loota ujujailt ja kergejõustiklastelt. 26-aastane tartlanna Marge Kõrkjas võitis nelja aasta eest Atlantas kuldmedali nägemispuudega ujujate 50 ja 100 m vabaujumises ning hõbemedali seliliujumises. Et hea vorm pole kuhugi kadunud kinnitas Kõrkjas mullu Braunschweigi EM-il 50 m vabaujumises

võidetud kuldmedaliga. Sydneys võistleb Kõrkjas kõigil kolmel Atlantas medali toonud distantsil.

Eesti Pimedate Spordiliidu esindaja on ka 21-aastane Annika Raide, kes võistleb Sydneys 100 m seliliujumises ning 50, 100 ja 400 m vabaujumises. Mullu Braunschweigis võitis ta selilidistantsil hõbemedali.

Eesti Vaimsete Puuetega Inimeste Spordiliitu esindavad ujujad Eela Kokk (23) ja Janne Mugame (18). Kokk võitis nelja aasta eest Atlantas hõbemedali 50 m vabaujumises. Sydneys ujub ta 50 m liblikat, 50 ja 100 m vabalt ning 50 m selili.

Janne Mugame võistleb Sydneys kuuel distantsil. Tema parim saavutus on kahe aasta eest Uus-Meremaal toimunud MM-il 50 m seliliujumises võidetud hõbemedal.

Kergejõustiklasi võistleb Sydneys samuti neli. 33-aastane Helena Silm (Eesti Pimedate Spordiliit) võitis Atlantas viievõistluses pronksmedali, mullu EM-il Lissabonis kulla viievõistluses ja kõrgushüppes ning hõbeda kaugushüppes. Sydneys teeb Silm kaasa kõigil kolmel alal.

Eesti Vaimsete Puuetega Inimeste Spordiliidu poolt on Sydneys Sirly Tiik (26), Deniss Sedelnikov (19) ja Sergei Dikun (23). Odaviskes ning kõrgus- ja kaugushüppes võistleva Tiigi seni suurim saavutus on tänavu Bollnäsi EM-il võidetud kuldmedal kõrgushüppes.

Dikun sai Bollnäsis hõbeda kauguses, Sydneys võistleb ta lisaks oma trumpalale ka 100 ja 400 m jooksus. Sedelnikov osaleb odaviskes.

Eesti Invaspordiliidu poolt on Sydneysse lähetatud 42-aastane laskja Helmut Mänd (õhupüss) ja 57-aastane purjetaja Priidik Mentaal (2,4 mR).

PILETID LÄHEVAD NAGU SOOJAD SAIAD. "Paraolümpiamänge saadab suur edu, sest tegu on samade korraldajate ja vabatahtlikega, kes tagasid Sydney OM hiilgava kordamineku," lausus teisipäeval Sydneysse saabunud Rahvusvahelise Olümpiakomitee president Juan Antonio Samaranch.

Võõrustajad kinnitavad Samaranchi lootusi. Nii ava- kui lõputseremoonia kõik piletid on välja müüdud. Kokku on praeguseks müüdud paraolümpia võistlustele üle 800 000 pileti. Sealhulgas üle 600 000 päevapileti, millega pääseb vaatama kõiki selle päeva võistlusi ja saab õiguse tasuta sõiduks linnatranspordis. Kindla istekohata päevapilet maksab 15 Austraalia dollarit (ligi 150 krooni) ja istekohaga pilet 25 dollarit (250 krooni).

Paraolümpia

EESTI ESINDAJAD SYDNEYS

Ujumine

Marge Kõrkjas

Annika Raide

Eela Kokk

Janne Mugame

Kergejõustik

Helena Silm

Sirly Tiik

Deniss Sedelnikov

Sergei Dikun

Laskmine

Helmut Mänd

Purjetamine

Priidik Mentaal