Heitnud kvalifikatsiooni esimesel katsel ketta 63.27-ni, pääses Aleksander Tammert Sevilla MM-il suurema närvi- ja energiakuluta homsele lõppvõistlusele.

"Läksin tegelikult välja kindla peale, ent heide õnnestus päris ideaalilähedaselt," rõõmustas 26-aastane atleet tund aega hiljem tribüünialusesse saabudes. "Hea tuule korral lennanuks ketas üle 66 meetri."

Proovis ringi ja toetas sõber Tunksi

A-grupis, kuhu Tammert kuulus, täitis esimese proovimisega normi 64.50 vaid eelmise MM-i hõbe leedulane Virgilijus Alekna – tema 65.86 jäi päeva parimaks. Koos Aleknaga lahkus sektorist täpselt 64 m heitnud sakslane Lars Riedel, nelja eelmise MM-i võitja.

Tammert otsustas jätkata: "Olin küll enam-vähem kindel, et selle tulemusega saab edasi, kuid tahtsin veel ringi proovida. Ning treeningukaaslane Jason Tunks palus mul talle toeks jääda." Tammert heitis 59.34 ja 59.90 ning selgitas: "Tegin need heited üsna laisalt, ega ma uskunud, et võiksin tulemust parandada." Lisaks Aleknale ja Riedelile rühkis Tammertist mööda sakslane Michael Möllenbeck (63.53).

Üle kahe meetri pikk kanadalane Tunks sõber Tammertilt abi saada ei osanud – 67.88-mees lahkus kasina 60.13-ga. "Treeningul heitis Tunks 67 meetrit ja ütles, et võib oma edasipääsu peale kihla vedades elu mängu panna," rääkis Tammert. "Jalgade töö ei klappinud, ta tundis puudust perekondlikel põhjustel Sevillasse tulemata jäänud treener Dave Wollmannist. Eks mul endalgi oleks Wollmanni pilgu all kindlam, praegu on ta mind telefoni teel aidanud."

B-grupi pikima heite 65.65 tegi maailmarekordi 74.08 (1986) omanik Jürgen

Schult, kes on nagu meeskonnakaaslane Riedelgi kogunud kulda igat masti suurvõistlustelt. Suurim põruja oli taas ameeriklane John Godina, jõudes alles viimasel proovimisel mingigi tulemuseni – ent lõppvõistlusele 62.27 ei viinud.

Nüüd võib juba finaalile mõelda

Tammertit edestasid selle grupi meestest ka Vladimir Dubrovshtshik (Valgevene, 64.23), Andy Bloom (USA, 64.06) ja Aleksandr Borishevski (Venemaa, 63.40).

Tartus Eesti meistriks tulnult sõnas Tammert, et

MM-i miinimumeesmärgiks on pääs lõppvõistlustele, etemal juhul aga võib kaheksa hulka jõuda. Nüüd on esimene siht alistunud.

"Heitnud hommikul 63 meetrit, võin teisipäeva õhtul 64 küll täis saada," arutles Tammert. "Tunnen, et olen selliseks tulemuseks valmis ning peaksin mõnest vastasest ikka jagu saama."

Eelmiselt MM-ilt 12. koha toonud Tammert lisas, et on iga üleilmse suurvõistlusega sammu edasi astunud: "Atlanta olümpial olin veel päris õpipoiss. Ateena MMil tulin juba kvalifikatsiooniga toime. Eelmise, EM-i aasta tahaks päris ära unustada."

Eile õhtul tõstis Tammert kangisaalis toonust, täna piirdub soojendusvõimlemisega. Ketast ei võta ta enam kätte enne, kui lõppvõistluseks Sevilla Olümpiastaadionile tulles.