Nägusat spordihalli on tartlased ammu oodanud, sest ülikooli spordihoone ruumid on kippunud suuremate võistluste ajal publikule selgelt kitsaks jääma.

“Ilus unistus on nüüd teoks saanud,” tõdes avamisel Tartu linnapea Laine Jänes ja tuletas meelde, kuidas kõik algas.

“Paar aastat tagasi sõlmisime siinsamas 30-kraadises talvepakases A. Le Coqi juhi Tarmo Noobiga heade kavatsuste protokolli ja nüüd on toonased plaanid reaalsuseks saanud.”

Nii seisabki uus spordimaja nüüdsest teisel pool jõge Aura veekeskuse vastas.

Idee sündis Sydney järel

Spordimaja idee autoriks on teiste seas kõige enam nimetatud judotreener Andres Põhjalat. Mees on nüüd nähtud vaevaga ülimalt rahul.

“Pärast Sydney olümpiat, kus Eesti judokad kaks medalit võitsid, lubas riik eraldada 10 miljonit judomaja ehitamiseks. Haarasin sellest võimalusest kinni ja et linnapea Andrus Ansip lubas ettevõtmist toetada, hakkasin ehituseks sobivat kohta otsima. Esialgu oli spordimaja asukohale kolm varianti. Lõpuks valisime krundi siia Ihaste tänava äärde, endisele prügimäele, mis oli sotsiaalmaa.”

Põhjala ütleb, et kokkuvõttes üle 80 miljoni krooni maksma läinud spordimaja juures ei läinud kõik nii kiiresti, kui esialgu arvata võis, kuid lõpptulemus on suurepärane.

“Spordihall on kindlasti Eesti moodsaim. Võimaldab tegeleda pallimängude, judo, sulgpalli, iluvõimlemise ja isegi kergejõustikuga,” näitab Põhjala ümber tribüünide kulgevat jooksurada.

Spordimaja ehituse suurtoetaja Tarmo Noop tunnistas, et tema tunneb kadedust. “Oleks minu noorepõlves sellised spordivõimalused olnud… Aga seda suurem rõõm on toetada selliseid ilusaid sportlikke eluviise propageerivaid spordirajatisi.”

Aastaga rajatud spordihoonesse oodatakse kodumänge pidama ka Tartu Rocki korvpallimeeskonda. “Läbirääkimised käivad ja on ju loogiline, et ka tippkorvpalli mängitakse linna ilusaimas spordimajas. Oktoobri lõpul toimuvad siin aga esimesed suuremad võistlused, kus selgitatakse Eesti judomeistrid.”

Spordimaja avamisel tribüünilt Tartu Pere Leiva võrkpallurite kohtumist Eesti koondisega jälginud vanemad  spordimehed ei jõudnud ära imestada, kuidas küll Tartu nii kaua oma spordihooneta vastu pidas. Igal vallal on oma spordihall, aga Tartul polnud. Ime tõesti, mis lõpuks täitus.

Treeningud juba toimuvad


•• Augustis valminud spordimajas teevad praegu tööd Janika Möldri iluvõimlejad, Andres Põhjala judokad, võrkpallurid ja sulgpallurid. Viimastele on treener Mart Siliksaar saanud koguni viiest väljakust koosneva saaliruumi.

•• “Huvilisi on rohkesti, väljakud on kogu aeg mängijatest tulvil. Päeval mängivad noored, õhtuti peamiselt täiskasvanud,” rääkis Siliksaar.

•• Andres Põhjala sõnul oli neil juba algselt idee pakkuda spordimaja ka koolitundide läbiviimiseks. “Juba toimuvadki siin esimesed kehalise kasvatuse tunnid. Paaristunnid, sest nii on mõistlikum. Ja huvi on ilmutanud mitmed lähedal asuvad koolid.”