Kalevi treener Jaak Salumets tõdes hiljuti, et Eesti tagamängijatel on praegu võimalik vaadata elusat korvpalliaabitsat. Aabits näitab rünnakul, kuidas palli hoida ja kaitsjat pingesse panna, seisab kaitses õigel kohal ning suudab endast pikemaid tihti üle kavaldada. Aabitsa nimi on Terry Coner - ometi pidi ta jõuludeni suurema osa mänguajast pingil istuma.

Vennad viisid korvpalli juurde

Nagu Ameerika poisile omane, jõudis korvpall Terry ellu varases lapsepõlves. Viie-kuue aastast Terryt nakatasid korvpallipisikuga vennad, koolisõbradki tegelesid korvpalliga.

Poistel on silme ees NBA ja NHL, pesapalli ja ameerika jalgpalli profiliigad, nad teavad, et head mängijad teenivad hästi. Samas võib sport kaasa aidata hariduse saamisele. Kes teeb tööd ja jõuab edasi nii spordis kui koolipingis, saab heas kolledzhis või ülikoolis spordistipendiumit. Kui inimene spordiga elatist teenima ei hakkagi, omandatakse väärt haridus, mis USAs kindlustab tuleviku.

Sporti ei tehta ainult raha ja hariduse pärast. Suure lombi taga on sportlikud eluviisid lihtsalt kõigile omased. Enamus tüdrukuidki tegeleb mingi alaga. Coner ütleb, et keskkoolis mängisid neiud ka jalgpalli, korvpallist rääkimata.

Hollandis nagu USA keskkoolis

1987. aastal treenis tänane kalevlane poolteist kuud NBA meeskonnaga Atlanta Hawks. Põhirivistusse Coner ei pääsenud, sest Hawks tahtis juba klubis olnud mängijaid endale hoida.

Coneri korvpalluritee jätkus NBA tütarliigas CBA, kus talle ei meeldinud. "õnnetuseks polnud mul head agenti. Kui juba Euroopas mängisin, proovisin leida uue agendi. See on aga raske, sest sageli ei pööra nad mängija huvidele suurt tähelepanu."

Aasta hiljem sai Coner endalegi ootamatult kutse Hollandi klubisse. "Enne Hollandisse siirdumist ei teadnud ma Euroopast ega siin mängitavast korvpallist õieti midagi," tunnistab Coner.

Hollandis meenusid Conerile keskkooliaastad - korvpalli oli seal umbes samal tasemel. "Pikki mängijaid leidus riigis vaid neli. Seegi meenutas keskkooli. Taolises liigas ei saa minusugune pallur areneda. Eestis on olukord enam-vähem sarnane, pealegi koguti kõik head mängijad ühte võistkonda," kurdab Coner.

Ometi pole BC Kalev Coneri elus parim võistkond pärast CBAst lahkumist. Vahepeal jõudis ta kaasa lüüa Argentiina ja Austria meeskondades. Argentiina-klubi hindab Coner Kalevist paremaks.

Eesti pole Terry Conerile viimane peatuspaik. "Tahaksin mängida heas, mugavas klubis veel paar-kolm aastat," unistab ta.

Elus pole palju pinki nühkinud

Pool hooaega ei kuulunud Coner Kalevis algviisikusse ja sai üsna vähe mänguaega. Miks nii juhtus, ei oska loo kangelane öelda. "Ei saanud isegi aru, miks pingile jäin. Treeningul töötasin tugevalt, mängisin hästi. Küsisin, miks ma väljakule ei pääse? Treener rahustas - saad. Ikka ei saanud! Salumets mängitas eestlasi, küsisin endalt, miks mind üldse siia kutsuti? Võinuksin Eurosarjas Kalevit aidata, aga sain ainult mõneks minutiks platsile," räägib Coner ägedalt.

"Mind on õpetatud võistkonnamängijaks, mitmed meeskonnakaaslased soovisid, et ma mängiks. ütlesin, et kui pikemalt platsile ei saa, saatke mind koju. Ma pole elus kunagi nii palju pingil istunud!"

Kalev võitis Haarlemi turniiri ning Conergi võis rahule jääda. Salumets tõmbas trumbi tagataskust välja ehk Coner võitles end algviisikusse, ning meeskonna mängki oli hoopis teisest puust. Coner teatab, et ta sai Haarlemis pakkumisi, huvitavaima tegi üks Saksamaa klubi. "Jätkan Kalevis lepinguaja lõpuni, siis vaatan, mis saab."

Coner: Hill hakkab hästi teenima

Coner polnud tänavu Kalevis ainus välismängija. Mitu kuud võis Eesti publik nautida ka Keith Hilli etteasteid. "Keith on väikesest kohast pärit. Ta tegutseb juba praegu hästi nii kaitses kui rünnakul, kuid arenguruumi jätkub. Vaatasin - ta hakkab ükskord korralikku raha teenima," kiidab Coner kaasmaalast.

"Olen õnnelik, et Keithil hästi läheb ja ta Prantsusmaale heasse klubisse (Pau-Orthezi Elan Bearnais - V.A.) siirdus. Hiljuti sain Prantsusmaalt kirja, kus Keith teatas, et kavatseb varsti abielluda."

Hill on nagu Conergi tüüpiline ameerika korvpallikooli esindaja. Coner avab jänkide korviõpetuse tagamaid: "Keskkooli lõpuks peavad korvpalli põhitõed selged olema - õpetatakse kaitses tegutsemist, vastase ülekavaldamist, palli hoidmist, koostööd.

Kolledzhis jätkatakse juba kõrgemal tasemel. Suurt rõhku pannakse kaitsele ja lauavõitlusele. Punkte visata tahavad kõik, aga kaitse on olulisem. Kes kaitses hea ei ole, jääb pingile; kui sa ei suhtu treeningusse tõsiselt, saadetakse sind lihtsalt trennist minema."

"Talv kestab viis kuud!"

Eestis olles tahab Terry Coner end ju maailma sündmustegagi kursis hoida. "Aeg-ajalt vaatan telerit, lehti ma eriti ei loe. Räägin telefoni teel koduste või pruudiga, nii saan teada, mis kodus toimub."

Coneril leidub sõpru ka NBA mängijate seas. Kuulsaim neist Charles Barkley armastab pizzasid õgida, nagu "Pühkmekastiga" kursis olev lugeja teab. Coner päevas pizzamägesid ei söö, kuid roog meeldib talle küll. "Kindlasti peab pizzal liha olema. Eesti toitudega võib üldiselt rahule jääda, aga meelsasti valmistan ka ise süüa."

Coner peatub, nagu BC Kalevi eelmisedki ameeriklastest leegionärid, hotellis "Pirita". Vähemalt hotellituba on soe, kuid põhjamaine kliima pole Conerile kontimööda. Muidu tasakaalukas afroameeriklane kõrgendab häält: "Teil kestab talv tervelt viis kuud. V i i s kuud!"

Coneri kodu asub Alabama osariigis. Coneri igatsus sooja järele on mõistetav, sest Alabama piirneb Mehhiko lahe ja Florida poolsaarega. Pärin, kas ta ehk külma trotsides suuski jalga pole proovinud. "Oh, ei," rehmab Kalevi tagamängija käega.

Coner arvab, et üldiselt liigub Eesti paremuse poole. "Mulle meeldib noortega suhelda. Siin on toredad lapsed, kes kindlasti viivad riiki edasi. Iga aastaga tuleb siia üha rohkem turiste, sest Eesti on odav maa," hindab Coner Eesti võimalusi.

VILLE ARIKE