Mees, kes tahab Sydneys olümpiavõitjaks tulla, peab alistama tänavuse maailmameistri Robert Waddelli (Uus–Meremaa). Näis, kas Waddellil jagub jaksu püsida vormis sama kaua kui minu aja tõeliselt tugevatel meestel — t‰ehh Vaclav Chalupal, sakslasel Thomas Langel, ‰veitslasel Xeno Mülleril.

Waddell sõuab kerge mõnusa tempoga, kõva muskel toeks. Ühepaadi maailmameistrite seas pole varem olnud meest, kes valdab ergomeetrisõudmise maailmarekordit. Ergomeeter näitab jõudu. Kui Waddell suudab tähtsatel võistlustel enamiku jõust aerudesse panna, on teda lähiaastatel väga raske võita. Konkurentidele annab lootust tõsiasi, et kogu ergomeetrijõudu ei suuda keegi kunagi aerudesse panna.

Mülleri sõidust nägin Kölnis võimsust, tema rahulik käitumine andis kinnitust tõelisest küpsusest. Kulla maksis Müllerile vist liigne enesekindlus. Ta uskus matemaatikasse ehk distantsiosade ühtlasse läbimisse, kuni oli juba hilja midagi muuta.

Vaclav Chalupa tõusis MMiks supervormi, pole ammu näinud teda nii tahtekindlalt ja jõuliselt sõudmas. Ent 200 meetrit enne lõpuliini juhtunud prohmaka taga oli meeletu väsimus, mitte õnnetu juhus.

Mullune maailmameister Jamie Koven (USA) tõmbus tänavu koomale. Olen nõus, et kui nii enesekindel ja tugev mees kergejõustikus tippu jõuab, jääb ta sinna pikaks ajaks. Aga sõudmine erineb enamikust aladest. Tänavu tuli Koven lahedalt üle Suure Lombi, tuli mütsiga lööma. Võit Müncheni MK-etapil süvendas üleolekutunnet, ja Koven kõrbes.

1995. aastal Jaansoni ees maailmameistriks tulnud sloveen Iztok Cop, kes valmistus hooajaks neljapaadis ja kolis suvel ühesesse tagasi, on minu meelest lae saavutanud. Kolm aastat järjest MMil saadud neljas koht muidugi nöökab, ent uuesti parimaks tõusmine eeldaks arenguhüpet.

Copil paistab olevat Jaansoniga sarnane iseloom. Aga stiililt olen tema kõrval täielik kirves. Cop on stabiilne kõva rügaja, temal pole probleemi, et tehnika ei klapi ja jõud ei lähe tõmbesse. Temal on noorpõlve õppetükid korralikult selged. Nii näitavadki tema praegused sõiduajad arengu seiskumist.

Olen Copile viimastel suvedel kaotanud, aga kui tehnika taas kätte leian, saan tast jagu.