Jüri Jaanson võttis endast maksimumi

Jaanson oli poolfinaali sisuliselt katkestanud, sest sattus telekaamerat viiva paadi lainesse. Nüüd tunnistas eksmaailmameister: "Praeguse kehalise vormi juures ei suuda ma sõita võimsamalt kui täna. Suutsin end esimesel poolel grupis hoida ja ometi spurdiks jõudu jätta."

Viimasel sajameetrisel lõigul oli Jaansonil silme eest must, läbi udu nägi ta, et on püstitanud isikliku pulsirekordi 189 lööki minutis. Superpingutust oli vaja, võit Sergio Fernandezi ees kuulutati välja alles pärast finiðifoto ülevaatamist.

Jaanson üllatas ka nõustajat Thor Nilsenit. Norralane kinnitas: koostöö võib jätkuda. Meie esinumbri rahvusvaheline hooaeg jätkub septembri keskel Ljubljanas sloveen Iztok Copi auhinnavõistlusega.

Vaidlused neljapaadi üle on ehk vaieldud

Vaid mõne nädala eest ühte istunud neljane oli esimese lahingu pidanud MMile pääsu eest. Nüüd sõnas eessõudja Tõnu Endrekson rahulolevalt: "Tegime töö ära, vaidlused neljapaadi üle on ehk vaieldud."

Juulis paariskahesel Guloviga kuni 23aastaste maailmameistriks tulnud Endrekson kinnitas: "Mulle oli iseenesestmõistetav, et me neljapaadi saabudes sellele istusime. Ka teiste peale tuleb mõelda." Endrekson peabki Eesti Sõudeliidu juhatuse liikmena oma huvidest kaugemale nägema.

Tõnu Endrekson: "Täna mõtleme Ateenast!"

Kaks pärnakat, kaks narvalast. Kaks eestlast, kaks venelast. Kaks treenerit.

"Ei näe probleemi, peaasi, kui meil paat on," ütles Tõnu Endrekson. "Suhtleme isekeskis küll kahes, ent viimasel ajal aina enam eesti keeles. Treenerid Mihkel Leppik ja Sergei Gluðko langetavad otsuseid üheskoos - usun, et lahendus leitakse ka siis, kui üks neist neljase peatreeneriks tuleb nimetada."

Endrekson sõnas, et eessõudja sai temast peamiselt paremate jõunäitajate põhjal: "Kannatan tempot kruttida. Praegu ei langenud tempo kordagi alla 34 tõmbe minutis, muidu on Gulovi maksimum 30. Kuid ega asetus pruugi igaveseks püsima jääda, kohtade vahetus pole keeruline." Ometi tunnistas Endrekson, et eessõudja roll paneb ka kaptenivastutuse.

Rotsee kaldal istus telefoni-usutluse aegu kuus rahulolevat meest - kaks treenerit ja neli ühe sõiduga olümpiastipendiumile pääsenud sportlast.

"Korraliku toetuse tulek laseb teha eelolevateks aastateks sellised tööplaanid, mida me arenguks vajame," ütles Endrekson. "Mis salata, täna mõtleme Ateenast!"

Gunnar Press