“Eks see ole näha pärast sõitu, kuid üleöö siin äkki keegi tugevaks ei saa,” vastas peatreener Jaan Tults küsimusele, kas eestlased peale Venemaa ja Saksamaa veel kedagi jälgima peaks. “Meil on küll üldiselt kõik viimase peal. Siin on kõike edasi-tagasi järele proovitud. Tunne on hea!”

Tults oskas õiges järjekorras ennustada ka Eestile eile järgnenud meeskonnad: Sloveenia, Tšehhi, Poola.

Esimesed tuhat meetrit läbis meie paatkond turvalisel teisel kohal, vahe liidri Venemaaga oli 0,67 sekundit. “Taktika oli selline nagu alati, teistega üheskoos ära minna ja sammu pidada,” ütles Gert Endrekson.

Ettevalmistus täkkesse

1250 meetrit läbitud, pani Eesti kiirema käigu sisse – 1500 meetri punkti tuldi juba 1,16-sekundilise eduga 2002. ja 2003. aasta maailmameistri Saksamaa ees. Olümpiavõitja Venemaa oli kolmandaks langenud. Finišisse jõuti soliidse vahega järgmiste ees – Saksa võistkond ületas lõpujoone 2,81 ning venelased 3,79 sekundit hiljem.

Paati veest välja tarinud eestlaste nägudelt peegeldus rahulolu – ettevalmistusega on täkkesse pandud. Endrekson ei tähtsustanud eelsõidu võitu üle. “Näed ju isegi – mitu paatkonda on ühe sekundi sees. Siin tunduvad kõik tippvormis olevat. Maailmakarikal võib ju niimoodi olla, et keegi eriti ei sära, sest raske treeningtsükkel on seljataga,” ütles neljapaadi liider. Treener Tatjana Jaansoni sõnul sellel võistlusel end enam keegi tagasi ei hoia. “Eelsõitude järjestus annab poolfinaalide loosimisel väikese eelise.”

Samas arvab Jaanson, et aegade põhjal erilisi järeldusi teha ei saa. “Näiteks Venemaa tegi sellise taktikalise liigutuse, et sõudis esimesed 1000 meetrit nii kiiresti, et sõitis vahe sisse. Kui eest juba ära olid, siis võisid rahulikumalt võtta.”

Endreksoni sõnul ei pannud nemadki kaugeltki viimast välja.”Sõitsime, nii et võib rahul olla. Kuid varu jätsime päris kindlasti.”

Gifu sõudekompleksis segas sõudjaid eile keerutav tuul. “Kui starti sõudsime, siis vaatasin, et väga hea – vastutuul. Tähendab, et võistluse ajal peaksime allatuult sõitma.,” räägib Endrekson. “Võistluse ajal sõudma hakates oli tuul jälle vastu. Imelik!”

Sloveenia paat võib väsida

•• Head sõitu näidanud Sloveenia nelikus osalevad samuti Sydney olümpiavõitjad ning Ateena olümpiamängude hõbemedalistidest kahepaat Iztok Cop-Luka Spik, kes seekord peale neljapaadi veel kahepaadis kaasa löövad.

•• Seega peavad sloveenid sõitma kuuel päeval seitsmest. Tatjana Jaansoni ning Endreksoni sõnul oleks sloveenidel veelgi raskemaks läinud, sest alguses taheti kahepaadi ja neljapaadi sõidud ühele päevale tõsta.

•• “Võib-olla väsivad nad niikuinii, mitu päeva järjest erinevaid distantse sõita on ikkagi suhteliselt keeruline,” kinnitavad koondislased.

•• Lisaks liiguvad jutud, et sloveenid ei pidavat omavahel eriti läbi saama. Andrei Jämsa teab rääkida, et Cop ja Spik lihtsalt liiguvad eri seltskondades. “Nad rohkem ei peagi koos olema kui paar nädalat.”

•• Endrekson ei oskagi sloveenide omavahelise läbisaamise kohta täpsemalt öelda. “Pead on neil küll mõlemal värvitud,” muigab eestlane.