26. minutil andis jaapanlane Shunsuke Nakamura tsenderduse. Austraalia vv Mark

Schwarzer läks seda püüdma, Naohiro Takahara segas teda ning pall lendas üle Schwarzeri käe võrku. Austraallased protesteerisid ägedalt, kuid egiptlasest kohtunik Essam Abdel Fatah ei teinud kuulmagi.

Austraalia hoidis initsiatiivi ja sooritas rohkem pealelööke (80 minutiga 15 vastaste 5 vastu), aga esialgu tulemust polnud. Kuni 84. minutil eksis pärast audisisseviset Jaapani vv Yoshikatsi Kawaguchi ning Tim Cahill saatis palli tühjavõitu väravasse.

Vesi oli paisu tagant valla pääsenud. 89. minutil sooritas vahetusmees Cahill karistusala joonelt kauni löögi ja pall lendas postipõrkest võrku.

I-le pani punkti teine vahetusmees John Aloisi, kes teisel üleajaminutil mängis paar kaitsjat efektselt üle ning vormistas lõppseisu.

“Mängu lõpus tehti jõudude vahekord selgeks,” ütles Austraalia peatreener Hiddink BBC vahendusel. “Kohtunik peab tulemuse eest tänama Jumalat. Meie väravavahi vastu tehti selge viga. Töö selle meeskonnaga rõõmustab, need mehed ei anna kunagi alla.”

Unistus täitus

Evertoni ründav poolkaitsja Cahill tõdes, et unistus sai teoks. “Juba MM-i osalejastaatus tähendab meile kõike. Väravad aga on kui magus glasuur koogi peal. Niisugustest hetkedest unistad juba lapsena,” lausus Cahill heldinult.

Jaapani peatreener Zico kahetses, et 1:0 eduseisus ei kasutatud ära kaht vasturünnakutel avanenud suurepärast võimalust. “Viisiga, kuidas Austraalia pöörde tõi, on raske leppida. Üldiselt tegutsesime liiga passiivselt,” leidis Zico.

Veel kuuluvad F-gruppi valitsev maailmameister Brasiilia ja Horvaatia, nemad peavad omavahelise mängu täna.

Pettunud jaapanlased

•• Uskumatu! Isegi kõige pessimistlikum jaapanlane ei ennustanud Austraalia võitu. Jaapani kapten Tsuneyasu Miyamoto kaebas kohutavalt pettunult, et kõige tähtsam on kaotust tunnistada ja uuele mängule vastu minna.

•• Kuigi Jaapan juhtis kaua 1:0,

olid kommentaatorid mures. Liiga palju tegid jaapanlased vigu. Pärast püüdsid nad säilitada optimismi: ootamatu kaotus võib meeskonna šokina äratada.

•• Meedia küttis kirgi juba mitu kuud. Jaapanliku põhjalikkusega uuriti muru omadusi, palli iseärasusi, saksa kööki, austraallaste tugevaid ja nõrku külgi. OtsereportaaÏidega hüpati kord Saksamaale, siis Austraaliasse ja iga oma mängija kodulinna.

Monika Reinem, Tokyo