Kulla väärtuse kerkimisele on omakorda kaasa aidanud dollari nõrkus ning toornafta hinna kerkimine üle 90 dollari barreli kohta, kirjutab Financial Times. 

Lõuna-Aafrika Vabariigi kolm suuremat kaevandust peatasid töö, kuna riiklik energiakompanii andis teada, et ei suuda garanteerida pidevat elektriga varustamist. Kaevurid lõpetasid oma tegevuse, sest sügavate kaevanduste ventilatsioon ning varustamine veega sõltub elektrienergiast. Hetkel ei osata öelda, millal töö võiks jätkuda.

Lisaks peetakse veel kaks päeva tagasi 850 dollarit untsi kohta maksnud kulla väärtuse tõusu põhjuseks investeerimispankade Morgan Stanley ja Credit Suisse`i ennustusi, mille kohaselt võib aastal 2009 väärismetall maksta 1000 dollarit unts. 

Aastast 1905. maailma suurim kullatootja olnud Lõuna-Aafrika kaotas selle tiitli eelmisel aastal Hiinale, mis on viimase kümne aastaga suurendanud väärismetalli kaevandamist 70 protsendi võrra. Kui Lõuna-Aafrika tootis eelmine aasta 272, siis Hiina 276 tonni kulda. Seitsmekümnendatel toodeti Lõuna-Aafrikas 1000 tonni kulda aastas ning sellega tagati kolm neljandikku maailma vajadusest.