Sooja vanni võib endale igaüks lubada, kel vann veel kodus olemas. Et kümblusest rohkem kasu oleks, soovitatakse vannivette lisada sobiva toimega vanniõli, meresoola (kiirendab ainevahetust ja veresoonte reaktsiooni) vms. Hea stressimaandaja on männiekstrakt. Kuidas vanniskäimine organismile mõjub, sõltub veetemperatuurist ja vannivõtmise ajast.

Kuum vann (40–42 kraadi) on tuntud krooniliste liigesehaiguste ja närvipõletike leevendajana, vahendab www.teraapia.com taastusraviarsti Kristi Pedaku ülevaadet. Kuum jala- või käevann laiendab veresooni. Unetuse puhul on hea võtta kuuma vanni tund enne magama minekut, seda teha võib teha üle päeva 10–20 korda järjest. Kuum vann mõne meeldiva eeterliku õliga on eriti tugeva toimega. Sellises vannis ei maksa olla üle 15 minuti, sest nii kaua kestab ka aromaatse õli toime. Pärast tuleks minna jaheda duši alla.

Soe vann (37–38 kraadi) mõjub eelkõige rahustavana: võtab maha pinged, suurenenud ärrituvuse, neurasteenia, jõuetuse. Samuti toob leevendust krooniliste liigesehaiguste ja närvipõletike korral.

Jahe vann (30–32 kraadi) aitab lühiajaliselt apaatsuse ja depressiooni puhul. Jahedal veel on ka üldtoniseeriv toime.

Kellele veeprotseduurid sobivad? Agnessa Peit, Fra Mare spaakeskuse juht:

Veeprotseduurid on väga head ainevahetuse stimuleerimiseks, lõdvestumiseks ja stressist vabanemiseks, aga ka verevarustuse parandamiseks, lihas- ja liigesvalude vähendamiseks, kuiva naha elastsuse parandamiseks jne.

Veeprotseduure võivad võtta kõik, kelle tervis seda lubab, kas siis ravimise, taastumise või lõõgastumise eesmärgil. Ergastav Vichy dušš näiteks on omal kohal lihasepingete lõdvestamiseks, mürgiste ainete väljaviimiseks organismist, ainevahetuse kiirendamiseks, lümfide puhastamiseks, figuuri vormimiseks, naha puhastamiseks, kalorite põletamiseks ning kaalu reguleerimiseks – väga palju häid omadusi.

Veeprotseduuride ravivat, taastavat ja lõõgastavat mõju ei saa ega tohi alahinnata ning mõnikord tundub uskumatuna, et lihtsad, ent tänapäeval paljuski iseenesest võetavad tegevused, nagu vann vms võivad mõjuda meie tervisele erakordselt hästi.

Kuid vesiravil on lisaks headele omadustele ka mõned vastunäidustused. Nimelt veeprotseduure ei soovitata neile, kellel on ägedad nahahaigused, rasked sisehaigused, palavikulised haigused ja kasvajad.

Dušš masseerib

Oma olemuselt mitu korda tõhusamad on kõikvõimalikud dušid. Näiteks programmdušš ehk Vichy dušš on hea terapeutilise vesimassaaži läbiviimiseks. Duši ajal langevad masseerivad, erineva surve ja kiirusega joad kehale. Veel on olemas Charcot’ dušš ehk jugadušš – tugeva, suunatava survega veejoaga tehtav massaaž püsti seisvale inimesele (mäletate filmi „Mehed ei nuta”?) ning hüdromassaaž ehk veealune duššmassaaž. Enamik spaasid pakub neid kõiki.

Duši surve masseerib lihaseid ning elavdab pindmist vereringet. Lihasepinge alaneb, ainevahetus kiireneb ning närvisüsteem rahuneb.

Sauna tervendavast mõjust ei pea ilmselt eestlastele eraldi rääkima. Sellest on kirjutatud palju artikleid ja raamatuid, neid tasub aeg-ajalt sirvida, et meelde tuletada kas või selliseid tõdesid, nagu: palavikuga sauna ei minda, saunas juuakse vett, hea on kaitsta pead saunakuumuse eest jms.

Mullivann on tõhus

...kui teil on:

artriit – parandab tsirkulatsiooni, aitab kõrvaldada toksilisi jäätmeid, leevendab valu. Ebasoovitav on sinna pugeda siis, kui liigesed on turses reumatoidartriidi puhul.
kõrge vererõhk – südame-veresoonkonna ergutaja.
tselluliit – lümfinäärmete drenaaž, puhastab ja lagundab rasvkude.
unehäired – soe ja tugev massaaž vannis on parim unerohi.
peavalu – kaelalihaste lõdvestus vähendab pinge peavalu.
vaja inhalatsiooni – taimseid õlisid kasutades on sisse hingates sügav efekt bronhiaalsüsteemile.
traumad – stimuleerib kudede taastumist. Värskete traumade puhul keelatud.
seljavalud – vähendab pingeid probleemses piirkonnas ja parandab liikuvust.
liigesevalu – verevoolu ja ainevahetuse intensiivistumine parandab liikuvust.

www.teraapia.com

Allikad: Stressi teejuht. Koostanud Eesti tervisekasvatuse keskus, 1997; www.teraapia.com