Kohus leidis, et kuigi uute kuritegude toimepanemise oht on Simmi puhul väike, ei saa teda vabastada õiguskorra kaitsmise huvides ehk üldpreventiivsetel kaalutlustel.

Kohtu hinnangul tuleb uute kuritegude tõenäosust hinnates ainsa reaalse ohuna kõne alla see, et Simm hakkab edastama Venemaa esindajatele infot, millest ta sai teadlikuks enne vanglasse sattumist. Siiski viitab enamik asjaolusid sellele, et niisugune võimalus on vähe tõenäoline.

Simm on osalenud vanglas mitmetel nõustamistel ja vestlustel. Ta ei ole toime pannud distsiplinaarrikkumisi. Uute kuritegude tõenäosus on väike ka seetõttu, et ta on abielus, tal on korralik elukoht, kõrgharidus, ta on kõrges eas ja tal on terviseprobleemid.

Küll aga on kohtu hinnangul Simmi vabastamine ennatlik üldpreventiivsetel kaalutlustel. Herman Simm pani toime erakordselt raske kuriteo. Riigireetmine on karistatav pea sama karmilt kui mõrv. Teo toimepaneku ajal oli karistus riigireetmise eest mõnevõrra leebem, aga siiski sarnane sanktsioonidega tapmise eest, võimaldades mõista kolm kuni 15 aastat vangistust.

Kohtumäärus on vaidlustatav 15 päeva jooksul selle kättesaamisest.