Rahandusminister Alistair Darling õigustab kuu lõppu plaanitavat tehingut väites, et valitsus aitab sellega hoida panka töös ning viimane saab tänu sellele tegeleda oma varade müügiga ning saadud tuludest maksta võlgu, kirjutab Telegraph. Kuna Darlingul ei õnnestunud leida pangale ostjat erasektorist, siis on Northern Rock hetkel võimetu tagasi maksma miljardeid naelu riigilt saadud laene.

Valitsuse plaan pank päästa võib ühe maksumaksja kukrut kergitada 1800 naela ehk pisut üle 40 000 Eesti krooni võrra. 

Opositsioonis olevad konservatiivid on asunud juba kritiseerima riigivõlga kasvatavat leiboristide plaani öeldes, et see meenutab 1970. aastate valitsust. Konservatiivide sõnul kahjustab selline tehing tugevasti Suurbritannia reputatsiooni, kuna ennast panganduskeskuseks pidav London on oma siseasjade korras hoidmiseks sunnitud sekkuma erasektori tegevusse.

Rahandusminister Darling toetub riigistamisest rääkides investeerimispank Goldman Sachsi poolt läbi viidud uuringule, mille järgi pole turul hetkel ühtegi tõsiseltvõetavat ostjat. Valitus on öelnud, et panka ei jäeta riigi omandisse igaveseks, tegemist oleks ajutise lahendusega, mille käigus püütakse müüa võimalikult tulusalt panga varad ja ühtlasi leida parim lahendus nii panka raha jätnud inimestele kui kõikidele maksumaksjatele.

Ühe võimalusena riigistatakse osa Northern Rockist ning asutakse seejärel müüma varasid, et maksta tagasi hädalaenud keskpangale. Kriis sai alguse eelmise aasta septembris, kui Northern Rockil said rahad otsa ning keskpangalt tuli abi paluda. Võlg keskpangale on kasvanud hetkel 25 miljardi naelani ning sama suurele summale on väljastatud riiklike garantiikirju.

Homme toimub pangajuhtide erakorraline koosolek, kus veelkord otsitakse võimalusi müügiks erasektoris.