Simulatsioon andis kõhedusttekitava tulemuse: 65 miljonit inimest igast maailmanurgast kaotaks elu kõigest pooleteise aasta jooksul pärast epideemia puhkemist.

Hiinas avastatud väga nakkav haigus on ametlikel andmeil tapnud 41 inimest ja nakatunud rohkem kui 1200 - kuid eksperdid kahtlustavad, et tegelikku arvu võib lugeda tuhandetes.

Johns Hopkinsi vanemteadur dr Eric Toner, kes simulatsiooniga otseselt tegeles, ütles, et teda ei pannud uudised koronaviiruse puhangust Wuhanis kuigivõrd imestama.

„Olen pikka aega mõelnud, et kõige tõenäolisem uus pandeemiat põhjustav viirus on koronaviirus,” ütles ta Business Insiderile.
„Me ei tea veel, kui nakkav see on. Me teame, et see levib inimeselt inimesele, kuid me ei tea, mil määral. Esmamulje on, et see on oluliselt leebem kui SARS. Nii et see on rahustav,” ütles ta.

Koronaviirused on hingamisteede nakkused, mis võivad põhjustada haigusi nagu kopsupõletik või nohu.

Toneri arvutisimulatsioon näitas, et kuus kuud pärast puhangu algust levivad koronaviiruse juhtumid peaaegu kõigisse maailma riikidesse.
18 kuu jooksul võib surra 65 miljonit inimest. Praegust puhangut Hiinas Wuhanis ei peeta pandeemiaks, kuid viirus on siiski avastatud kümnes erinevas riigis.

Eric Toneri simulatsioon pani maailma möllama väljamõeldud viiruse nimega CAPS. Hüpoteetiline pandeemia saanuks alguse Brasiilia seafarmidest.

Toneri simulatsioonis sisalduv viirus oleks resistentne kõigi kaasaegsete vaktsiinide vastu. See oleks surmavam kui mõne aasta eest laialt levinud ja 800 elu võtnud viirus nimega SARS, kuid umbes sama kergesti leviv kui gripp.

Tema arvutis simuleeritud haiguspuhang algas vaikeselt, mõnel üksikul seakasvatajal tekkis palavik või kopsupõletiku sarnased sümptomid.

Seejärel levis see Lõuna-Ameerikas rahvarohketesse, vaesuses elavatesse kogukondadesse. Arvestati sellega, et lennud peatatakse ning inimesed ei reisi nakatunud piirkondadesse, ent kuue kuu pärast oli simulatsiooniviirus ikkagi levinud kogu maailmas.

Aasta hiljem olnuks see tapnud 65 miljonit inimest.