Senised omanikud said kuus kuud aega endale riigilt rendilepinguid välja kaubelda, muidu jäävad nad omandist üldse ilma. Boliivia röövib sel kujul kokku 53 ettevõtet, teiste seas jäävad oma osalusest ilmselt ilma Hispaania ettevõte Repsol ja Brasiilia kontsern Petrobras.

Repsol ja Petrobras on kümne aastaga investeerinud Boliivia maagaasitööstuse arendamisse kokku 2,5 miljardit dollarit – nüüd selgub, et raisatud raha. Moralese otsus kutsuski esile ärritunud reaktsiooni Brasiilia presidendilt Luiz Inįcio Lula da Silvalt, kes kaalub vastusamme Boliivia suunas.

Morales on kuulutanud kapitalismi inimkonna suurimaks vaenlaseks ja ennekõike USA mõju tõrjumiseks sõlmis ta eelmisel nädalal Venezuela ja Kuubaga nn headuse telje liidulepingu. Põhja- ja Lõuna-Ameerikat ühendava ja juba ettevalmistamisel oleva Ameerikate vabakaubanduspiirkonna kava kuulutas ta kolonisatsiooni legaliseerimiseks.

Populistlikud lubadused

Natsionaliseerimisega kahjustab Boliivia tõsiselt sidemeid maailmamajandusega, kuigi vormiline eesmärk ongi vaesematele boliivlastele kasu tuua. Oma lubadusega tõsta riigi tööliste miinimumpalka poole võrra ei too ta aga veel otsest kergendust kahele kolmandikule elanikest, kes töötavad erasektoris.

Ladina-Ameerikas läheb vasakpoolsus üha enam moodi, vastukaaluks USA toetusel kehtestatud nn Washingtoni konsensusele, millega üritatakse soodustada vabakaubandust ja kaotada protektsionistlikke barjääre, aga samuti USA presidendi George W. Bushi ebapopulaarsuse tõttu.

Oma programmiliste eesmärkide teostamisel on Morales asunud kogu maailmale vastu tegutsema, viies sarnaselt Venezuela riigipea Chaveziga sotsialismi nime all ellu populistlike lubaduste kokteili ja tekitades eriti suurt segadust maailma kütuse- ja energiaturul. Välisinvesteeringute kadumine vaid süvendab riikide niigi kroonilist rahapuudust, mida ei paranda ka naftatööstuse riigistamine.

Boliivia kokakasvatajate võimuaeg

•• Olles ise endine kokakasvataja, kavatseb Morales teha lõpu ka senisele võitlusele narkokasvatuse vastu. Tema arvates tuleb vähendada meelemürkide tarbimist (peamiselt USA-s), mitte aga alustada kokapõldude hävitamisest, millega võetakse vaesematelt põllumeestelt elatusallikas.

•• Colombias ja Peruus on narkokasvatusest ja –kaubandusest saanud kuritegelike ja kommunistlike jõukude rahaallikas. Boliivias pole küll juba aastaid partisanisõda peetud, kuid samas ei taha riik ka kokakasvatust täiesti välja juurida. Peamiselt kokapõllumeeste cocaleroste protest USA juhitava narkosõja vastu aitaski kaasa Moralesi valimisvõidule.