Õhupallil peatusteta ümbermaailmareisi üritanud kaks britti ei suutnud võidelda Vaikse ookeani ilmakapriisidega ja kukkusid eile oma palliga Jaapani lähistel merre. Kahe nädala eest Hispaaniast startinud Andy Elsonile (45) ja Colin Prescotile (48) sai saatuslikuks tihe pilvisus, mis varjas päikese ning seiskas valgus-energial töötavad põletid, mis palli kuuma õhuga varustasid.

Jaapani kaitsejõudude esindaja sõnul leidis lennuk vihmast ja udust hoolimata allakukkunud palli peagi umbes 50 km kaugusel Jaapani rannikust ning kohale saadeti päästekopter. Kaks britti veetsid vees napilt tund aega ning nende seisund on hea.

Tegemist oli viimasega umbes 20 katsest, mis seni pole tulemusi andnud. Viimati üritati rekordlendu detsembris, mil Briti magnaat Richard Branson koos oma kaaspilootide Steve Fossetti ja Per Lindstrandiga Havai lähistel alla kukkus. Augustis oleks aga Fossett peaaegu surma saanud, kui ta pall Vaikses ookeanis tormi kätte jäi.

Britid jäävad nüüd ootama nädala eest Shveitsist startinud ümbermaailmapalli Breitling Orbiter 3 saatust. Shveitslasest seikleja Bernard Piccard ja ta inglasest kaaslane Brian Jones teavad oma konkurentide katkestamisest. Üheksa tonni kaaluv Breitling Orbiter 3 seilas eile umbes 40-kilomeetrise tunnikiirusega Araabia mere kohal. Erinevalt brittidest on neil aga luba Hiina õhuruumi siseneda, mis annab suure eelise.