Euroopa Liidu (EL) keskkonna volinik
Stavros Dimase sõnul vaadatakse biokütuse kasutusele võtmise eesmärgid uuesti üle, et need ei põhjustaks kahju keskkonnale ega majanduslikult vähekindlustatud inimestele, kirjutab BBC.


Mõned aastad tagasi lootis EL biokütuse abil hakata vähendama süsihappegaaside poolt põhjustatavat keskkonna reostust. Viimati tehtud uuringute järgi ei vähenda osad biokütused aga keskkonnareostust olulisel määral, lisaks ähvardab biokütuse aktiivne kasutamine kergitada toidukaupade hindu, hävitada vihmametsi ning tootmisele orienteeritud suurfirmad võivad väikese sissetulekuga inimestelt maisi kasvatamise eesmärgil hakata maad ära ostma.

Dimase sõnul on biokütuste poolt põhjustatavad sotsiaalsed ning keskkonna probleemid suuremad kui algselt arvati ning seega tuleb edasisi plaane teha äärmiselt ettevaatlikult. Voliniku hinnangul peavad paigas olema jätkusuutlikust tagavad kriteeriumid, sest ära ei saa unustada biokütuste kausliku poolt.

EL peab oluliseks biokütuste määratlemist, lisaks lubas volinik oluliselt piirata palmiõlist toodetud biodiisli kasutamist, mis on viinud hävinguni Indoneesia metsad. Lisaks toob suurel kiirusel kasvav tootmine endaga kaasa bioloogilise mitmekesisuse kadumise, mis on üks suuremaid probleeme kliimasoojenemise kõrval.