Google’i internetipõhine telefoniliides on osa Gmaili suhtlusrakendusest Google Talk – seda esialgu küll ainult Gmaili kontodele, mis on oma asukohana sätestanud Ameerika Ühendriigid. Tegu on vestlusprogrammi edasiarendusega, mis võimaldab ka netipõhiseid telefoni- ja videokõnesid pidada ning ka tava- ja mobiiltelefonidele helistada. Selleks tuleb vaid lisada vastav programmijupp (plugin).

Eestisse tavanumbrile helistamisel on Google’i netitelefoniga minutihinnaks 3 USA senti ja mobiiltelefonidele 28 USA senti, mis teeb Eesti Panga kurssi aluseks võttes vastavalt 0,37 ning 3,46 krooni. Võrdluseks – eestlaste uhkuse Skype’i võrgukõned Eesti tavatelefonidele maksavad kaks eurosenti ehk 32 Eesti senti ning mobiiltelefonidele 26,5 eurosenti ehk 4,15 krooni. Väliskõnede tegemiseks on vaja aktiveerida Gmailiga seotud Google Voice'i konto, kuhu saab raha laadida krediitkaardiga.

Suuremad on vahed aga Euroopa suurriikidesse helistamisel – Saksamaa tavatelefonidele helistamine maksab Google Talkiga kaks USA senti ja Skype’ga kaks eurosenti. Kõned Saksa mobiilivõrkudesse maksavad Google’iga keskmiselt 17 Ühendriikide senti võrrelduna 23 eurosendiga Skype’is. Sealjuures on Ühendriikide dollari nominaalväärtus eurost madalam – ühe euro eest saab praegu 1,27 dollarit. Suurbritanniasse maksab lauatelefonidele kõne ka vastavalt kaks USA ja kaks eurosenti ning mobiilikõned 0,18$ ja 0,236€.

Tehnoloogiaportaal Cnet juba ka testis Google’i uut teenust ja nimetab seda tüüpiliselt „guugellikult“ askeetliku välimusega netitelefoniks (VoIP). Kuna uus rakendus on ühendatud Gmaili kontoga, saab kõnesid teha ka Google’i aadressiraamatust.

Mugavus loeb

Kõnekvaliteeti testis Cnet Ühendriikide lauatelefonidele ja mobiilinumbritele ning nimetab seda rahuldavaks. Kogemus vastavat VoIP tavapärasele tasemele, mis tähendab aeg-ajalt ette tulevaid katkestusi sõltuvalt kasutaja arvutist, internetiühenduse kvaliteedist ning andmeid edastavatest kanalitest.

Cnet püstitas ka küsimuse, kas Google Talk võib lüüa hingekella Skype internetitelefonile? Lõplikku hinnangut arvustajad veel ei anna, soovides uut teenust veel katsetada ning pisut rohkem nii kohalikke kui ka rahvusvahelisi kõnesid teha. Samas on Google Talk’i telefoniteenuse kasutamisel mitmeid eeliseid – neist olulisim on mugavus.

Seda, mismoodi Google tagab oma telefoniteenuses turvalisuse, Cnet ei puuduta. Teatavasti on Skype üks olulisemaid müügiargumente kõnede krüpteeritud kujul edastamine.