Täna hommikul väljus esimene lend Shenzhenist Taiwanisse. See oli esimest korda 60 aasta jooksul, mil Hiinast pääses Taiwanisse otselennuga, teatas Xinhua. Novembris sõlmitud kokkuleppe alusel avab Hiina Taiwani laevadele 63 sadamat ja Taiwan Hiina omadele 11 sadamat ning mõlemad pooled lubavad omavaheliste lendude toimimist kahe lennujaama kaudu.

"Täna on üks mälestusväärne kuupäev meie vaheliste suhete ajaloos, mis märgib meie 30-aastase tegevuse vilja," arvas Hiina Taiwani suhete ameti direktor Wang Yi.


"Mulle meeldib, et otsepostiteenusega saan ma saata ravimtaimi, mida ma ostsin siin oma õele, kes elab Taiwanis," ütles 81-aastane Zheng Jian täna varahommikul Hiinas tseremoniaalset kirja postitades. Zheng lahkus 1949. aastal Taiwanist Hiinasse, et omandada kolledžiharidust, kuid sündmuste arengu tõttu pidigi jääma mandrile ega pääsenud enam tagasi.


"Globaalse finantskriisi tõttu algasid lennud täpselt õigel ajal," kommenteeris Hiina Taiwani suhete ameti asedirektor Zhang Lizhong. Nüüd toimub nädalas Taiwani ja Hiina vahel 108 lendu.


Hiinas asuva Taikangi sadama direktor Mei Zhengrong kinnitas samuti, et talle on praegused arengud meeltmööda, kuna alused ei pea Taiwanisse siirdumiseks enam läbima Jaapanis asuvat Ishigaki saart.


"Vahemaa Taikangist Taiwanisse lüheneb 200 meremiili ehk 36 tunni võrra," oli Meil hea meel, et laevad ei pea enam läbima vahesadamaid. Seni sai Hiina ja Taiwani vahel liikuda vaid kolmandate riikide kaudu.


"See vähendab kütust ja viisatasu 10 000 dollari võrra," lisas ta.


Hiina ja Taiwan on alates kodusõja lõppemise järel 1949. aastast keeldunud tunnustamast üksteise valitsusi. Hiina on tauninud Taiwani iseseisvuspüüdeid, Taiwan aga Hiina kommunistlikku režiimi. Sel aastal on suhete paranemist vanade rivaalide vahel mõjutanud ka Taiwani iseseisvust taotlenud ekspresidendi Chen Shui-biani kahtlustamine korruptsioonis. Hiina ja Taiwani vaheline kaubavahetuse maht on 100 miljardit dollarit.