Kommunistlik Hiina esitleb end püsiva saarekesena maailma majanduskriisi lainetes, kuid sealse kaubandus- ja tarbimisliidu andmed näitasid detsembris kolmandat kuud järjest tööstustoodangu vähenemist.

Ametlik majanduskasv kahanes Hiinas mullu üheksale protsendile, veel aasta varem oli see 11,9 protsenti. Tänavuseks SKT kasvuks prognoosib Hiina kaheksa protsenti. Kuid selle saavutamiseks on võim plaaninud imet: nimelt majanduse järsku elavnemist 2009. aasta keskel.

Vahekiirendust kavandavad Hiina juhid kodumaiste investeeringute järsu suurendamisega, eriti maapiirkondades. Kokku on kavas kulutada neli triljonit jüaani ehk 586 miljardit USA dollarit.

Kestva majanduslanguse võimalust kommunistlik võim ei aruta. Ent samal ajal hakkab ka seal üha enam ettevõtteid uksi sulgema ja ametlik töötute arv tõotab järsult kasvada. Kolm viimast kuud on prognoosid tõsiselt proovile pannud. Tarbimise hüppeline kasv sellistes tingimustes on küsitav.

Välisnõudlus väheneb

Turumajanduslikud reformid, mida riik on viimased 30 aastat teinud, ja majanduse järkjärguline avanemine on toonud kaasa olukorra, kus Pekingi odavtoodang on ujutanud üle kogu maailma ja Hiina on võinud kokku liita rekordilisi kaubandusülejääke.

Import püsis madalal, eksport lõi aga rekordeid. Kuid globaalsed majandusraskused on kaasa toonud tarbimise järsu vähenemise kõikjal ja enam ei lähe ka Hiina odavkaupu kaubaks plaanitud mahus.