Kirurgiata soovahetus


Ka töö leidmine on transseksuaalide jaoks tohutu katsumus, sest inimeste teadmatus ning lisaks välimuse ja dokumentidel kirjas oleva vasturääkivus teeb selle peaaegu võimatuks. 90 protsenti transseksuaalidest on seetõttu töötud, neist enamik naised. 85 protsenti töötutest naistest hakkab aga pikapeale, muu väljapääsu puudumisel, tegelema tänavaprostitutsiooniga.

Transseksuaalide ühingud kinnitavad küll, et nendega toimuv pole mingi ravimatu haigus, vaid seksuaalse identiteedi häire, mille põhjuseid ei tea siiamaani täpselt veel keegi.

Nüüdsest aga peaksid piinlikkustunne, isoleeritus ja võõrastavad pilgud vähenema. Enam pole soovahetusoperatsioon isikuttõendava dokumendi sooga vastavusse viimiseks vajalik. Piisab arstilt või kliiniliselt psühholoogilt saadud tõendist soo muutumise ehk transseksuaalsuse kohta ja paarist aastast hormoonravist ning igapäevaelu vastavalt oma tegelikule soole võib alata.

Ka pikk ja aeganõudev kohtus- käik jääb ära, sest enam ei otsusta inimese soo üle õigusorganid. Riigiametnikud aitavad tsiviilregistrisse lihtsalt muudatuse sisse viia.

Lihtsustub ka nime muutmine kõikidel varasematel tunnistustel, diplomitel ning dokumentidel, sest riik vabastab transseksuaalid vastavate maksude tasumisest.