Kõik avaldatud küsitluste tulemused kuulutavad võitjaks valitseva Sotsialistliku Töölispartei, kes juhib napi edumaaga opositsioonis oleva parempoolse Rahvapartei ees. Vahemaa on veninud umbes kaheksa kuni kümne protsendini. Seega, kindlat pole veel midagi.

Seekordse kampaania suurim uudne ja seetõttu pea kogu tähelepanu võitnud aspekt on televäitlus kahe peamise peaministrikandidaadi vahel. Peaminister José Luis Rodriguez Zapatero ja opositsiooni kandidaat Mariano Rajoy esitasid kahel teledebatil näost näkku enda arusaama Hispaania hetkeolukorrast, viimase valitsusaja tulemustest ning pakkusid lahendusi järgnevaks neljaks aastaks. Publikuarv oli rekordiline, ulatudes esimesel debatil ligi 13 miljoni ning teisel ligi 12 miljonini.

Majandus oluline

Samal ajal kavatseb hääletama minna umbes 60 protsenti hääleõiguslikest kodanikest ja enamik teatas, et ekraanil toimunud vaidlused nende otsust ei muutnud. Mis pole ka ime, sest kandidaadid on korranud kõikidel miitingutel ja hiljem ka telestuudios toimunud duellil enam-vähem sama teksti.

Viimastel nädalatel oli märgata vaid Rahvapartei mõõduka teksti tunduvalt radikaalsemaks muutumist, kaugenemist paremtsentrismist ja kõikumist paremäärmuslaste ampluaasse kuuluva ksenofoobia ning rassismi piirimail.

Majanduskasvu aeglustumist kirjeldab opositsioonijuht Mariano Rajoy katastroofina. Isegi Financial Times on suutnud Hispaania järgmiste aastate majandusolukorda kirjeldada vaid süngetes toonides.

Tööpuuduse tõusus ning baastoiduainete, nagu piima ja munade hinna kerkimises poelettidel on Rajoy sõnul süüdi ainult Zapatero ja tema oskamatu, Alice’i imedemaad meenutav majanduspoliitika.

Zapatero vastas süüdistustele: majandus on aeglustunud igal pool, nafta ja põhitoiduainete hinnatõus leiab aset samuti kõikjal ja näiteks Rahvapartei valitsemise ajal kerkis nii kartulite kui ka munade hind, kuid hinnatõusu ohjeldamiseks on valitsusel plaan luua vastav hinnajälgimiskomisjon.

Terrorism poliitilise relvana

•• Rajoy toonitab igal võimalikul juhul fakti, et Zapatero pidas baski terroristidega dialoogi, valetas avalikkusele ja kõigest hoolimata või pigem just kõige eelneva tõttu kukkus tema rahu-plaan läbi.

•• Zapatero süüdistab vastast valitsuse rahupüüdluste mittetoetamises ning terrorismi häbitus kasutamises häälte võitmiseks. Ka tema panustab terrorirühmituse lõhkumisele politsei abiga, mitte poliitiliste järeleandmistega.

•• Kõrvaltvaataja võib vanduda, et mõlemad räägivad täpselt ühte ja sama, kuid kumbki kandidaat on veendunud, et just temal on õigus ja vastane eksib. Ent kui ühtse, terrorismi vastu võitlemise poliitika osas ei saavutatud kokkulepet terve viimase nelja aasta jooksul, siis miks peaks see juhtuma nüüdki?

••  Eile rünnati Baskimaal sotsialistide partei endist nõunikku Isaias Carrascot. 42-aastast poliitikut tulistati tema kodu lähistel Mondragoni linnas. BBC andmeil suri mees vigastustesse haiglasse jõudnuna.