Ainuüksi juulis saabus 5500 elanikuga 21-ruutkilomeetrilisele saarele enam kui 2000 illegaalset immigranti ehk clandestino’t. Enamik toimetatakse saare 190-kohalisest põgenikelaagrist pärast isikute tuvastamist laiali pagulaskeskustesse üle Itaalia.
Siseministeeriumi andmetel saabus tunamullu meritsi Lõu-na-Itaaliasse ligi 13 000 ja mullu juba 23 000 illegaali. Sageli loodavad tulijad liikuda edasi mujale Euroopasse. Tuhanded “lootusereisijad” on tõenäoliselt leidnud viimse puhkepaiga Vahemere sinistes voogudes.
Lampedusal toimetatakse aga roostetavatelt alustelt maale kümnete ja sadade kaupa aina uusi janust nõrkevaid mustanahalisi mehi, naisi ja lapsi. Mõnel, kes on oma sünnimaa parema elu lootuses maha jätnud ja viimased säästud selle reisi eest inimäritsejale andnud, on silmad täis seletamatut kurbust, teisel on jälle õnnepisarad palgel.
Silvio Berlusconi valitsus nõudis kõigilt immigrantidelt enne riiki saabumist tööluba, saatis paljud päritoluriiki tagasi ja sõlmis Liibüa diktaatori Muammar Gaddafiga põgenikevoo ohjeldamiseks mitmeid kokkuleppeid. Liibüast on tänavu mullusega võrreldes tulnud ikkagi poole enam immigrante.
Prodi lihtsustab korda
Romano Prodi valitsus plaanib põgenikele elamisloa andmist töö otsimise ajaks. Siiski vaid juhul, kui immigrandil on ettevõttest või eraisikust  “vastutaja“ ning ette näidata kuni 3000 euro suurune elatusraha. Lisaks lubab Prodi anda võõramaalastele kodakondsuse pärast viie-aastast legaalset elamist Itaalias, seda seni kehtinud kümne aasta asemel.
Samas on vasaktsentristide immigratsioonipoliitika vastu rikkas Põhja-Itaalias populaarse, kuid immigrandivaenuliku Põhjaliiga pooldajad ja endisest fa‰istlikust parteist välja kasvanud Rahvusalliansi valijad, keda pahandab, et alates 2000. aastast on Itaaliasse ametlikult tulnud üle miljoni sisserändaja.


Vananev Itaalia vajab nooremat tööjõudu


•• Kiirelt vananeva elanikkonnaga Itaalia vajab immigrante. Politoloog Franco Pavoncello arvab, et aastaks 2040 on Itaalia rahvaarv vähenenud seniselt 56 miljonilt 45 miljonile. Kuna pensioniealiste arv üha kasvab, hoiaks riigi sotsiaalsüsteemi jalul vaid võõrtööjõud.

•• Teisalt, tänapäeva itaallane on unustanud paljud hädavajalikud, kuid “käsi määrivad” tööd. Näiteks vanurite hooldamine, viinamarjade korjamine, müüriladumine, vabrikutöö ja sageli ka tubade kraamimine on üha enam võõramaalaste pärusmaa.

•• Euroopal on seni selgeks vaidlemata, kas Musta Mandri põgenikevoo peatamiseks on mõttekam panna raha karmi piirikontrolli ja immigrantide tagasilennutamisse või mõelda pikemas perspektiivis, saates Aafrikasse humanitaarabi ja algatada Kolmanda Maailma arengut soosivaid kaubandusprojekte.

•• Mõne päeva eest otsustasid Lampedusat külastanud Euroopa piiriagentuuri Frontex eksperdid, et Euroopa ühine piiripatrull alustab sealkandis tööd juba lähinädalail.